Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska agencija za lijekove odobrila vakcinu protiv majmunskih boginja

Preuzmite sliku

Smatra se da vakcinisanje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da je odobrila vakcinu protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svjetska zdravstvena organizacija mogla izdati maksimalno upozorenje.

“Odbor za lijekove za humanu uporabu EMA-e preporučio je da se antivirusna vakcina Imvanex uključi u zaštitu odraslih protiv majmunskih boginja”, saopćio je evropski regulator za lijekove, prenosi Jutarnji.hr.

Smatra se da vakcinisanje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon vakcinacije.

Komisija za humane lijekove (CHMP) pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) u junu je započelo ocjenu podataka za proširenje indikacije vakcine Imvanex za njegovu primjenu u zaštiti od majmunskih boginja.

Vakcina Imvanex, koje proizvodi danska kompanija Bavarian Nordic, odobreno je u EU od 2013. za prevenciju velikih boginja.

Situacija s majumunskim boginjama pogoršala se zadnjih tjedana te je u 71 zemlji sada više od 15.300 zaraženih, prema zadnjim podacima sanitarnih vlasti u Sjedinjenim Državama (CDC).

Na prvom sastanku 23. juna, većina stručnjaka preporučila je čelniku WHO-a da proglasi alarmantno stanje na međunarodnom nivou.

Prvi put dijagnosticirana u čovjeka 1970. godine, bolest majmunske boginje manje je opasna i zarazna od velikih boginja koje su iskorijenjene 1980.

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima. Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima te osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Bolest obično prođu same od sebe, ali može biti jako bolna.

Vakcina Imvanex trenutano je odobrena u Evropskoj uniji (EU) za prevenciju zaraze velikim boginjama u odraslih osoba. Sadrži živi modificirani oblik virusa vakcinije zvan “vakcinija Ankara”, koji je povezan s virusom velikih boginja.

Zalihe vakcina Imvanex u EU-u trenutno su vrlo ograničene.

VAkcina Imvanex odobreno je na tržištu SAD-a pod nazivom Jynneos, gdje je odobreno za prevenciju majmunskih, kao i velikih boginja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,