Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropa se sprema za žestoko nevrijeme uoči novogodišnjih praznika

Preuzmite sliku

Sjever i zapad Evrope spremaju se za žestoko nevrijeme koje će mnogima pokvariti početak novogodišnjih praznika.

Na ostrvu će u večernjim satima biti upaljeno vremensko upozorenje, u Danskoj se zatvaraju mostovi i putevi, a u Njemačkoj se spremaju za cjelodnevno nevrijeme.

Zbog jakih orkanskih naleta vjetra, koji će prelaziti stotinu kilometara na sat, mogu se očekivati ​​kašnjenja na putu i javnom prijevozu, kao i kašnjenja u isporuci paketa.

Mnogi dijelovi Velike Britanije, posebno Irska i Škotska, već su pod narandžastom uzbunom zbog oluje Pia, čiji bi snažni olujni vjetrovi mogli paralizovati zemlju u četvrtak i petak. Oluja se kreće i prema Skandinaviji i Njemačkoj.

Britanska meteorološka služba izdala je za srijedu uvečer upozorenje na vjetar zbog udara vjetra od blizu 115 kilometara na sat. Vlasti upozoravaju da nevrijeme može uzrokovati kašnjenja na putu i javnom prijevozu, a može uticati i na avio i brodske prijevoznike. Snabdijevanje električnom energijom može biti prekinuto s vremena na vrijeme, piše britanski Mirror.

Za slične uslove spremaju se i u Danskoj, gdje je nacionalna meteorološka služba već izdala upozorenje zbog nevremena. Mostovi i neki putevi se zatvaraju, trajekti su otkazani, prenosi danski The Local.

U Njemačkoj, gdje je Pia preimenovana u Zoltan, spremaju se za “24-satnu oluju”.

Zbog predviđenog nevremena mogući su poremećaji u vazdušnom i željezničkom saobraćaju, a moguća je i kašnjenje u isporuci paketa. “Ko može, neka putuje prije oluje”, poručeno je iz njemačke meteorološke službe.

Najgori uslovi u Njemačkoj očekuju se u noći sa četvrtka na petak, kada će nevrijeme zahvatiti cijelu zemlju. Osim jakog vjetra, oluju Zoltan pratit će i obilni pljuskovi, a snijeg će padati u višim kotama. Brzina vjetra prelazit će 140 kilometara na sat u područjima na velikim nadmorskim visinama.

U petak će se vrijeme malo smiriti, a Zoltan će uglavnom proći do popodneva.

Zoltan se vrlo brzo razvija, zbog čega ga svrstavamo u one ciklogenezne ili meteorološke “bombe”.

Ovo je oluja čiji vazdušni pritisak u jezgru dramatično opada u roku od 24 sata, uzrokujući da se oluja eksplozivno produbi. Ciklogeneza je više nego dvostruko intenzivnija od normalne oluje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,