Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropa dobija novu vojnu supersilu: Želimo imati jednu od najjačih kopnenih vojski

Preuzmite sliku

Poljski premijer izjavio je da žele imati jednu od najjačih kopnenih vojski u Evropi. Morawiecki je održao konferenciju za novinare s južnokorejskim premijerom Hanom Duck-sooom u 23. Taktičkoj vazdušnoj bazi, 50 kilometara istočno od poljske prijestolnice Varšave.

Istakao je da su Poljska i Južna Koreja dvije prijateljske zemlje.

“Radimo zajedno po pitanju sigurnosti u Evropi, Aziji i cijelom svijetu”, rekao je Morawiecki.

Podsjetio je da su prvi tenkovi K2 i haubice K9, kupljeni od Južne Koreje prošle godine, već stigli u Poljsku.

Dodao je da je trgovinska razmjena između dvije zemlje prošle godine dostigla deset milijardi dolara i da u Poljskoj posluje oko 600 južnokorejskih kompanija.

“Želimo uspostaviti jednu od najjačih kopnenih vojski u Evropi. Želimo također iskoristiti prednosti onih koji posjeduju visoku tehnologiju. Naše strateško partnerstvo s Južnom Korejom upravo služi ovoj svrsi”, kazao je premijer Poljske.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio je nedavno također da će ta zemlja imati najjaču kopnenu vojsku u Evropi do 2026. godine.

“U roku od dvije godine, vojska Poljske će imati najjaču kopnenu vojsku, a jedna od najvažnijih komponenti kopnene vojske biće raketna artiljerija”, rekao je Blaszczak na konferenciji za novinare u Torunju.

Prošle jeseni, Ministarstvo odbrane potpisalo je sporazum s Južnom Korejom prema kojem će Poljska dobiti 288 lansera Chunmoo, samohodnih višelansirnih raketnih sistema (MLRS) koji mogu ispaljivati različite vođene ili nevođene rakete.

Ministarstvo je ranije ove godine potpisalo ugovor sa SAD vrijednim 1,4 milijarde dolara za isporuku 116 tenkova M1A1 Abrams.

Vojna modernizacija Poljske je uključivala i narudžbu 250 tenkova M1A21 SEPv3 Abrams u vrijednosti od 4,7 milijardi dolara, s isporukom od 2024. do 2026. godine.

Poljska je potpisala zakon koji ovlašćuje vladu da troši tri posto BDP-a na odbranu od 2023. Neki članovi vlade su rekli da će Poljska ciljati na četiri posto naredne godine. Poljska je punopravna članica NATO-a od 1999. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,