Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo koja hrvatska piva su osvojila medalje na takmičenju u Budimpešti

Preuzmite sliku

Prije par dana u Budimpešti je održana međunarodna konferencija o craft pivu CEBC, ali i takmičenje European Craft Beer Cup, a tri su hrvatske pivovare odnijele medalje.

“Zadovoljstvo nam je predstaviti pobjednike našeg Evropskog kupa craft piva 2024. godine. Željeli bismo zahvaliti svim pivarima koji su poslali radove na takmičenje i čestitamo pobjednicima”, poručili su iz CEBC-a.

Ovogodišnji pobjednici

U kategoriji pale lagera srebro je osvojila zagrebačka Zmajska pivovara svojim Pilsom, a od pale aleova najboljim je proglašen Pale Ale Varionice iz Pisarovine, koji je kući otišao sa zlatom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CEBC (@cebcexpo_2024)

Zmajska je osvojila zlato u kategoriji IPA/DIPA svojom Therapy Session IPA-om, a zadarski Brlog je svojom nedavno prvi put skuhanom Majstoricom Maruškom osvojio zlato u tzv. otvorenoj kategoriji.

Zadarski Brlog i Maraska skuhali Majstoricu Marušku, tamno pivo s višnjom maraškom

Sve kategorije na takmičenju piva bile su Pale Lager, Pale Ale, Sour Ale, IPA/DIPA, Wheat Beer, Porters and Stouts i otvorena kategorija za Saisonse, dubbelse, voćna piva te sva druga piva za koja ne postoji gore navedena konkretna kategorija u koju bi se svrstala.

Par riječi o CEBC-u

Central European Craft Brewers Conference (CEBC) je godišnja konferencija i sajam koji predstavlja industriju craft piva u srednjoj Evropi, a ove je godine održana od 24. do 26. januara u Budimpešti. Konferencija je događaj otvoren za sve craft pivovare ili dobavljače i pruža priliku za umrežavanje u zajednici velikih pivara iz regije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CEBC (@cebcexpo_2024)

European Craft Beer Cup, koji se odvija u sklopu CEBC-a, nagrađuje lokalno proizvedena piva koja najbolje zadovoljavaju određene kriterije. Riječ je o jedinstvenom takmičenju takve vrste u Evropi.

Tri najbolja piva iz svake kategorije nagrađuju se zlatnim, srebrnim ili brončanim priznanjem.

Postoji i nagrada Best in Show, koja se temelji na omiljenom pivu svih sudaca na takmičenju, a pristigla piva ocjenjuju se na slijepoj degustaciji. Ocjenjivački sud je neovisni žiri iskusnih stručnjaka za pivo, craft pivara i cicerona iz cijelog svijeta.

Ko je ciceron?

Ciceron za pivo je osoba koja je stekla Ciceron certifikat, što je prestižna profesionalna akreditacija za stručnjake u industriji piva. Ciceron program osmišljen je kako bi obučio i ocijenio ljude u području piva, s fokusom na razumijevanje različitih stilova piva, njihovih karakteristika, procesa proizvodnje piva i sposobnosti degustacije i ocjenjivanja piva.

Osoba koja je postala ciceron za pivo obično je visoko obrazovana u različitim aspektima pivarstva i piva te je sposobna prepoznati i opisati različite arome, okuse i karakteristike piva. Ciceron za pivo nešto je kao sommelier u svijetu vina. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje