Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Eurowings otkazao oko 300 letova, piloti štrajkaju

Preuzmite sliku

Niskotarifni zračni avioprijevoznik Eurowings, koji pripada njemačkoj Lufthansi, bio je prisiljen otkazati oko 300 letova zbog štrajka pilota. To je treći i završni dan ovosedmičnog štrajka uzrokovanog uslovima rada pilota. Već drugi put u zadnjih nekoliko sedmica piloti prekidom rada izražavaju nezadovoljstvo uslovima rada.

Štrajk je pogodio dvije trećine od planiranih 450 letova za Düsseldorf, Koln/Bonn, Stuttgart, Hamburg i Berlin, kazao je glasnogovornik firme u Kolnu. “Očekujemo da ćemo se moći vratiti našim uobičajenim letnim operacijama u četvrtak”, dodao je glasnogovornik firme, prenosi dpa.

Štrajk završava u ponoć

Glasnogovornik sindikata Vereinigung Cockpit kazao je da štrajk završava danas u ponoć. Taj sindikat u nedjelju je pozvao na štrajk obrazloživši to nedovoljnom ponudom poslodavca u sklopu pregovora o kolektivnom ugovoru.

Kada će se i hoće li se strane uopće vratiti za pregovarački stol, za sada nije jasno. Jedna od ključnih tačaka prijepora je dogovor o broju slobodnih dana. Piloti bi htjeli imati zagarantovanih 14, ali zrakoplovna kompanija je konačno ponudila 10.

Eurowings ipak leti na pola letova zbog činjenice da štrajkom nije obuhvaćena austrijska podružnica Eurowings Europe, kao ni Eurowings Discover koji leti iz Frankfurta i Münchena. (Hina)  

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,