Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU odobrila milijardu eura za vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije

Preuzmite sliku

Vijeće Evrope dogovorilo je u petak podršku od milijardu eura za municiju i projektile za Ukrajinu u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF).

Pomoć u okviru EPF-a dodatno će doprinijeti jačanju sposobnosti i otpornosti Ukrajine, navodi se u saopćenju Vijeća EU.

“Mjerom pomoći će se finansirati snabdijevanje ukrajinskim oružanim snagama artiljerijskih metaka kalibra 155 mm i, ako bude zatraženo, projektila koje će zajedno nabavljati zemlje članice EU iz evropske odbrambene industrije”, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da ovi napori još jednom dokazuju da Evropska unija “ostaje nepokolebljiva” u svojoj podršci ukrajinskoj vojsci u njenoj odbrani od Rusije.

“Današnja odluka je još jedan veliki korak za isporuku više municije Ukrajini. Oružanim snagama Ukrajine potrebne su značajne količine municije za odbranu ukrajinskog naroda i teritorije”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Dodao je da sa prethodnom odlukom da brzo obezbijede municiju iz postojećih zaliha, u tu svrhu izdvajaju dvije milijarde eura, čime ukupna vojna podrška EU Ukrajini iznosi 5,6 milijardi eura.

EPF je stvoren 2021. kako bi podržao partnere širom svijeta u oblastima vojske i odbrane “sa krajnjim ciljem sprečavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne bezbjednosti i stabilnosti”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje