Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU će osigurati 500 miliona eura za ubrzanu proizvodnju streljiva za Ukrajinu

Preuzmite sliku

Evropska komisija je u srijedu objavila prijedlog Akta za potporu proizvodnje streljiva za Ukrajinu po kojem bi se iz evropskog proračuna izdvojilo 500 miliona eura bespovratne pomoći evropskoj obrambenoj industriji.

Uz to, zemlje članice bi trebale dodati još toliko za ulaganja u jačanje proizvodnih kapaciteta.

Riječ je o ispunjavanju treće tačke plana koje je EU usvojio 20. marta, piše Index.

Prva tačka je isporuka topničkog streljiva Ukrajini iz postojećih zaliha u državama članicama koje će za to dobiti naknadu iz Evropskog instrumenta za mir (EPF), druga je zajednička nabava streljiva kalibra 155 mm, a treća jačanje evropske obrambene industrije kako bi mogla odgovoriti na te potrebe.

“Želimo izravno, evropskim novcem, podržati našu obrambenu industriju za Ukrajinu i našu vlastitu sigurnost”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Breton je proteklih sedmica posjetio 11 država članica koje raspolažu kapacitetima za proizvodnju streljiva i u srijedu je najavio da mu je preostalo posjetiti još dvije zemlje s takvim kapacitetima.

Među zemljama koje je obišao je i Hrvatska, gdje je boravio 20. aprila.

Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, hrvatska vlada je priopćila da je na sastanku bilo riječi o “nastavku vojne pomoći Ukrajini, a u tom kontekstu i o proizvodnji streljiva za tu ratom pogođenu zemlju, o sigurnosti Evropske unije te o poduzimanju mjera za povećanje proizvodnih kapaciteta evropske obrambene industrije”.

Predloženi akt ima zanimljiv akronim ASAP (Act in Support of Ammunition Production). Taj akronim se često koristi u engleskom jeziku u značenju “što je prije moguće” (as soon as possible).

“ASAP će dati poticaj koji je našoj obrambenoj industriji potreban za sigurnost Ukrajine i Evrope”, rekao je Breton.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je rekla da EU ubrzava vojnu pomoć Ukrajini.

“Prvo, države članice isporučuju dodatne količine streljiva iz svojih postojećih zaliha uz potporu iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći u visini od milijardu eura. Drugo, zajedno s državama članicama, zajedno ćemo nabaviti dodatno streljivo za Ukrajinu i za tu svrhu ćemo osigurati milijardu eura. Danas ispunjavamo treću tačku povećanjem i ubrzavanjem proizvodnje streljiva”, rekla je von der Leyen, dodajući da će za to EU i države članice osigurati još milijardu eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje