Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdoganov rival tvrdi da ima dokaze o ruskoj internet kampanji uoči glasanja u Turskoj

Preuzmite sliku

Kemal Kilicdaroglu, glavni protivnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, rekao je u petak da njegova stranka ima konkretne dokaze o odgovornosti Rusije za objavljivanje lažnog online sadržaja uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora.

“Da nemamo te konkretne dokaze ne bih tvitovao”,  rekao je Reutersu.

Stranka nije kontaktirala rusku ambasadu u Turskoj po tom pitanju, dodao je on.

Nije precizirao o čemu se radi na internetu.

Rusija je u prošlosti bila optužena za miješanje u strane izbore, uključujući izbore u Sjedinjenim Državama, što ona poriče.

“Smatramo da je neprihvatljivo da se druga zemlja miješa u izborni proces Turske u korist političke stranke. Želio sam da cijeli svijet bude svjestan toga, zato sam uputio ovaj poziv otvoreno putem tvita”, rekao je on u intervjuu.

Kilicdarogluovi komentari objavljeni su uoči saopćenja Kremlja koji je negirao miješanje Rusije u turske predsjedničke izbore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su ljudi koji su Kilicdarogluu prenijeli takve optužbe lažovi i da Rusija izuzetno cijeni svoje veze s Turskom.

U svom uredu u Ankari, Kilicdaroglu – koji vodi ispred Erdogana u većini istraživanja javnog mnijenja – ponovio je svoje uvjerenje da će u nedjelju “zamijeniti autoritarnu vladavinu”.

Ovaj 74-godišnji bivši birokrata naglasio je da Turska ima bliske ekonomske veze s Rusijom i nagovijestio da će voditi ravnotežu u vanjskoj politici u odnosima s Moskvom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje