Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska je jedina zemlja koja se iskreno i produktivno bori protiv ISIS-a

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je svijet veći od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, te da je neophodno reformirati trenutno funkcioniranje ovog vijeća, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio na ceremoniji u Istanbulu, a tom prilikom je poručio kako je “svijet veći od petice” – aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Nemoguće je da o sudbini 196 svjetskih zemalja odlučuje pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Tako je bilo u uvjetima Prvog svjetskog rata. Neophodno je reformirati funkcioniranje UN-a. Među pet stalnih članica nema niti jedne muslimanske zemlje, sve su kršćanske. Kakav je to pristup? Da li je to pravedno? Tražimo i borimo se za pravedan svijet”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik osvrnuo se i na pitanje borbe protiv terorizma, kazavši kako je Turska jedina zemlja u svijetu koja se iskreno i produktivno bori protiv terorističke organizacije ISIS.

On je kazao kako je već poznato da pojedinim zemljama koje provode operacije u Siriji problem nije ISIS, te da ih uopće ne zanima činjenica da je u ovoj zemlji ubijeno pola miliona ljudi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,