Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan nakon sastanka s liderom Hamasa pozvao Palestince da djeluju jedinstveno do pobjede

Preuzmite sliku

Politički čelnik Hamasa Ismail Haniyeh razgovarao je u subotu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu dok su pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa stopirani.

Sastanak je održan nekoliko dana nakon što je Katar rekao da preispituje svoju ulogu posrednika u pregovorima o primirju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Palestince na ujedinjenje usred izraelskog rata u Gazi, nakon višesatnih razgovora sa Ismailom Haniyehom.

“Važno je da Palestinci djeluju s jedinstvom u ovom procesu. Najjači odgovor Izraelu i put do pobjede leže u jedinstvu i integritetu”, rekao je Erdogan.

Turska, međutim, nema šanse posredovati u razgovorima između Izraela i Hamasa jer je “spalila svoje mostove” s Izraelom.

Haniyeh je primljen u palači Dolmabahce sa svojom delegacijom, uključujući ključnog člana Hamasa, Khaleda Mashala.

  • Sastanak je trajao duže od dva i po sata.

    Politički vođa Hamasa Haniyeh je doputovao u Istanbul sinoć na čelu delegacije svog pokreta. Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru 2023., službeno bio samo jednom, u januaru.

    Lider Hamasa iza sebe ima vrlo težak period jer su mu u izraelskom napadu ubijena trojica sinova i troje unučadi. Nakon napada on se čuo upravo s Erdoganom koji mu je izrazio saučešće i kazao da će Izrael odgovarati pred sudom zbog zločina protiv čovječnosti. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje