Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Grčka nema nikakvu vrijednost za NATO, a uz to su još i loš susjed

Preuzmite sliku

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osvrnuo se na odnose ove države i Grčke kao i na mogući utjecat tih odnosa na vojnopolitičku alijansu kao što je NATO.

Između ostalog, Erdogan je komentirao negativne izjave Grčke o ulozi Turske u NATO-u.

“NATO je jak ako je Turska u njemu. NATO nije jak bez Turske. Negativan stav Grčke prema NATO-u ne slabi naše odnose s tom organizacijom”, rekao je Erdogan novinarima.

Također, turski predsjednik je komentirao i ponašanje Grčke tokom izviđačke misije turskih aviona iznad Egeja i istočnog Mediterana te je aktivnosti Atine nazvao neprijateljskim činom.

“Grčka je izazvala NATO i njegove saveznike povećavajući svoj neprijateljski stav koji se počeo ogledati kroz uznemiravanje našeg zračnog prostora pa sve do aktivnosti S-300 sistema protiv turskih F-16 aviona. Ipak, treba reći da Grčka nema stvarnu vrijednost za NATO”, rekao je Erdogan u petak.

Lider Turske je i ranije tokom sedmice također komentirao grčke poteze te je poručio kako je Grčka loš susjed.

“Nažalost, ovaj loš susjed neprestano maltretira Tursku na razne načine u Egejskom moru. Želio bih još jednom pojasniti da naša mornarica, kopnene i zračne snage neće nikada praviti kompromise ni u kakvoj vrsti uznemiravanja”, poručio je predsjednik Turske. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,