Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Ezani neće utihnuti, zastava se neće spustiti – Allah mi je svjedok

Preuzmite sliku

Borbu za demokratiju i razvoj svoje države vodimo onako kako bi želio Ataturk koji je govorio “moje duhovno naslijeđe su nauka i znanje”, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, povodom obilježavanja 82. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske.

Erdogan je istakao da neki žele učiniti bezvrijednim nasleđe Ataturka tako što ga dogmatiziraju.

“Borili smo se s onima koji misle da su vlasnici države, gospodari naroda, sluge zapada te smo svoju zemlju ponovo sastavili sa svojom historijom i ciljevima koji obuhvataju čitav svijet”, rekao je Erdogan.

On je kazao da nije laka borba u čijem se centru nalaze narod, domovina i civilizacija.

“Napadali su nas na razne načine oni koji su navikli da godinama koriste našu zemlju kao očevinu, posredstvom šake elite”, poručio je Erdogan i dodao:

“Iza svih podmuklih igara vlasti, krvavih terorističkih napada, separatističkih napada na granicama, pokušaja puča, ekonomskih sabotaža nalazi se isto pitanje. Turska je duboko i podmuklo opkoljena zato što oslobodilačku borbu koju je započela prije stotinu godina nastavlja na mnogo jači način. Da smo ostali u onim uskim granicama koje su nacrtane od strane drugih ne bismo se suočili ni s jednim od ovih izazova, međutim, ne bismo mogli pogledati u oči svog naroda, ne bismo primili dove koje nam upućuju potlačeni”, dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da je Turska postala zemlja čija se riječ uvažava u svim regionalnim i globalnim pitanjima.

Istakao je da se njegova zemlja po svaku cijenu bori za svaki amanet historije i civilizacije, od Iraka do Sirije, od Libije do Kipra, od Karabaha do Jerusalema.

On je kazao da će najveći poklon Ataturku biti to što će dovesti ekonomiju Turske u prvih 10 u svijetu.

Ezani neće utihnuti, zastava se neće spustiti, narod i država se neće podijeliti, iskreno govorim, Allah mi je svjedok”, zaključio je Erdogan. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,