Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Evropa frontom protiv muslimana priprema svoj kraj, Macronu je potrebno liječenje u mentalnom pogledu

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan poručio je da će Turska nastaviti pružati svaki vid podrške borbi Azerbejdžana pokrenute u cilju oslobađanja okupiranog teritorija od armenskih snaga.

– Jutros sam razgovarao sa bratom Ilhamom Aliyevom (predsjednik Azerbejdžana). Naša azerbejdžanska braća sada se kreću prema okupiranim područjima koja su počeli vraćati – kazao je Erdogan u obraćanju na Sedmom pokrajinskom kongresu AK Partije u gradu Kayseriju.

Dotakao se i pitanja rastuće islamofobije u Evropi, poručivši da odmah moraju prestati takvi postupci i ponašanje prema muslimanima.

– Evropa frontom koji je otvorila protiv muslimana priprema svoj kraj. Ako se toga ne riješe što prije, ova bolest će srušiti iznutra cijelu Evropu – rekao je Erdogan, te osudio policijsku raciju u džamiji u Berlinu.

– Takvim napadima na prava muslimanskih građana, evropski fašizam je prešao u novu fazu – kazao je Erdogan.

Komentarisao je i dešavanja u susjednim zemljama, posebno Siriji i Iraku, napominjući da Turska nikada neće dopustiti formiranje uporišta terorista pored svojih granica.

– Postoje pokušaji da se na granici Sirije s Irakom uspostavi teroristička država. Turska nikada neće dopustiti formiranje takve terorističke močvare pored svojih granica – dodao je.

Podsjetio je također da je u izvoru “Tuna-1” (Dunav-1) u Polju plina Sakarya u Crnom moru u augustu otkrivena rezerva od 320 milijardi kubnih metara tog energenta te da je dodatnim istraživanjima rezerva gasa povećana na rekordnih 405 milijardi kubika.

– Rezerve plina od 405 milijardi kubika koji smo pronašli u Crnom moru povećao je svakako nade i u naše aktivnosti i bušenje koje provodimo u Mediteranu – kazao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa s predsjednikom Francuske, pitajući se zašto se Emmanuel Macron tako odnosi prema islamu i muslimanima.

– Macronu je potrebno liječenje u mentalnom pogledu. Šta drugo možemo reći šefu države, koji ne razumije slobodu vjerovanja i koji se na takav način ponaša prema milionima ljudi različitih religija koji žive u njegovoj zemlji – rekao je Erdogan te podsjetio da često i njega kao predsjednika Turske spominje u svojim nastupima.

– Bavljenje Erdoganom neće ti donijeti ništa. Izbori su tamo za godinu dana. Vidjet ćemo kako će se provesti na izborima. Mislim da pred njim nije dug put. Zašto? Nije mogao ništa doprinijeti ni Francuskoj da bi mogao da se izbori za sebe – kazao je Erdogan.

Optužio je Francusku i zbog dešavanja u regiji Nagorno-Karabakh.

– Oni stoje i iza katastrofe u Azerbejdžanu, iza okupacije. Vi ste u grupi iz Minska. Šta ste do sada uradili? Jeste li oslobodili azerbejdžanski teritorij od okupatora? Ne. Samo Armencima šaljete oružje i mislite da ćete uspostaviti mir oružjem koje šaljete Armencima. Ne možete tako. Niste iskreni – poručio je Erdogan. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje