Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dramatično spašavanje turistkinje u Grčkoj: Evo zašto je odmaranje na dušecima za vodu jako opasno

Preuzmite sliku

Video koji se pojavio na društvenim mrežama prikazuje trenutak spasavanja turistkinje koju su jake struje odvukle na pučinu

Incident se dogodio na plaži Klotzani u gradiću Maliji u petak, gdje se jedna žena jedva izborila sa jugom koji od prije dvije nedjelje puše u Grčkoj i koji ju je odnio na pučinu. Sreća u nesreći je da je imala dušek.

Vjetar ju je odvukao na otvoreno more, a u jednom trenutku život joj je bio u opasnosti. Ženski spasilac je na skuteru brzo stigla do nje i pomogla joj da se domogne kopna.

Incident je zabilježen sa jedne jahte koja je bila u blizini.

Inače, ovo nije prvi takav slučaj na Kreti. Kako lokalne vlasti navode, takvih je nekoliko stotina godišnje, a najdramitičniji dogodio se prošlog ljeta u Retimnu, kada je jedna Ruskinja provela čak 20 sati u vodi.

Žena je pronađena u iscrpljenom stanju i agoniji da li će je neko primjetiti. Provela je 20 sati bez vode ležeći na dušeku, a osim hipotermije bila je u dobrom zdravstvenom stanju.

Nije poznato kako joj se dogodilo da otpluta, a vjeruje se da je zaspala.

I u obližnoj Hrvatskoj navode da imaju blizu 200 slučajeva turista koji zaspu na dušecima i ne primjete kada ih morske struje odvuku ka pučini. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje