Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doživite magiju Osmanskog carstva: Tuzlanski.ba u posjeti muzeju koji priča priču o svih 36 sultana

Preuzmite sliku

Bilecik, mali grad na sjeverozapadu Turske, postao je značajna tačka na kulturnoj mapi zemlje zahvaljujući jedinstvenom muzeju posvećenom sultanima Osmanskog Carstva. Muzej, koji prikazuje život i djela svih 36 sultana, pruža posjetiocima nevjerovatnu priliku da se urone u bogatu i kompleksnu historiju ove velike imperije.

Muzej je otvorenog koncepta, a na jednostavan način priča historiju Osmanskog carstva. Historijska traka duga dvije stotine metara započinje pričom o Ertuğrulu Gaziji, ocu Osmana I, osnivača Osmanskog carstva, a seže sve do posljednjeg sultana Vahdettina.

  • Posjetitelji mogu vidjeti portret svakog sultana, pročitati najznačajnije informacije o njegovoj vladavini, slikovito vidjeti koje teritorije je osvojio, a koje građevine izgradio. Iako zvuči kao mnogo historije, zapravo je riječ o oku ugodnoj, a umu interesantnoj postavci čije informacije se sa lakoćom upijaju.

    Muzej na otvorenom u Bileciku je mnogo više od običnog muzeja. On je živući spomenik prošlosti, mjesto gdje se historija i tehnologija susreću kako bi pružili nezaboravno iskustvo svakom posjetiocu. Nakon što posjetioci prođu kroz živote svih 36 sultana, mogu pogledati kratki film o životu Osmana I, o tome kako je došao na ideju da gradi svoje carstvo.

  • Tokom cijele godine, Bilecik je domaćin je brojnih kulturnih događaja, uključujući tradicionalne plesne performanse, muzičke koncerte i predstave koje rekonstruiraju ključne događaje iz osmanske historije.

    Ovi događaji privlače posjetioce iz cijelog svijeta i doprinose očuvanju i promociji osmanske kulturne baštine, a ovaj muzej prva je stanica koju treba posjetiti kako bi se dobila jasna slika o sili kakvo je bilo Osmansko carstvo. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,