Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doživio srčani udar zbog prekomjerne konzumacije energetskih pića

Preuzmite sliku

Dvadesetšestogodišnjak nije ozbiljno shvatio izreku da u svemu da treba biti umjeren. Mladi Španac ovisan o energetskim pićima osjetio je bol u grudima i lijevoj ruci pa se javio u bolnicu.

Prema analizi slučaja objavljenoj u Case Reports in Emergency Medicine, navodi se da su ljekari otkrili da su njegov srčani puls, pritisak, kao i nivo kiseonka bili u granicama normale. Međutim, pretragama srca su utvrdili da je jedna arterija potpuno blokirana, a pronašli su još neke abnormalnosti. Tada im je mladić otkrio da u danu obično popije osam do deset energetskih napitaka.

“Pacijent je izjavio da je pio svako energetsko piće koje mu je došlo u ruke”, stoji u analizi. Ljekari su mu ugradili stent pa ga nakon dva dana pustili na kućnu njegu nakon što je obećao da će prestati pušiti i piti energetska pića.

Autori studije slučaja smatraju da je prekomjerno ispijanje energetskih pića mogući uzrok krvnog ugruška koji je izazvao srčani udar. Ali, budući da je informacija o energetskim pićima i njihovoj povezanosti sa srčanim udarom malo, preporučuju da njihovo konzumiranje ograničite koliko god je to moguće. Drugim riječima, sve je dozvoljeno, ali umjereno. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,