Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dogovor nije postignut: Belgijski piloti Ryanaira idu u štrajk

Preuzmite sliku

Piloti Ryanaira u Belgiji će stupiti u štrajk za vikend 15. i 16. jula.

Prije nekoliko dana sindikati ACV Puls i CNE, te sindikat pilota Beca, uputili su ultimatum menadžmentu Ryanaira o uslovima rada, ali dogovor nije postignut, javlja belgijska novinska agencija Belga.

Spor je nastao nakon što je Ryanair navodno obavijestio svoje pilote u Belgiji da želi otkazati kolektivni ugovor o radnom vremenu i odmoru. Predstavnici pilota kažu da je to nezakonito.

Plate su također problem. Na početku korona krize, piloti su pristali na smanjenje plata za 20 posto, koje je i dalje na snazi. Prema navodima sindikata, menadžment odbija da razgovara o okončanju ovog smanjenja “uprkos povratu ogromnog profita”.

“Nema se o čemu pregovarati. Zakon se mora poštovati”, kaže Didier Lebbe iz sindikata CNE.

“Pitam se zašto, u ustavnoj državi, dozvoljavamo multinacionalnoj kompaniji poput Ryanaira da krši zakon. Ne radi se čak ni o pregovaranju o novim prednostima”, kazao je on.

Uticaj štrajka na turiste tokom vikenda od 15. do 16. jula nije jasan.

“Teško je procijeniti koji će letovi poletjeti, a koji ne. Nisu na svim letovima koji lete iz Charleroia belgijski piloti”, kaže Hans Elsen iz sindikata ACV Puls za VRT NWS.

Elsen savjetuje putnicima da paze na web stranicu aerodroma.

“Oni će biti prvi koji će biti obaviješteni. To će biti najranije u srijedu, jer Ryanair daje obavijesti samo 48 sati unaprijed”, rekao je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje