Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik se sastao sa Lukašenkom: “Pažljivo pratimo stanje na Balkanu”

Preuzmite sliku

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik boravi u radnoj posjeti Bjelorusiji u trenutku kada je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti BiH.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pohvalio je u ponedjeljak u Minsku predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika jer “štiti interese pravoslavaca” na Zapadnom Balkanu, dok mu je Dodik uzvratio zahvalom na političkoj podršci, piše Hina.

Dodik boravi u radnoj posjeti Bjelorusiji u trenutku kada je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti BiH. Dodik je zbog toga pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije, dok je Njemačka uskratila finansijsku podršku vlastima Republike Srpske.

Dodik je rekao kako se s Lukašenkom dobro razumije, jer su obojica pod zapadnim sankcijama pa je tim prije važnije da sarađuju.

Pohvalio se kako je zahvaljujući vlastima RS blokirano nastojanje da se BiH pridruži zapadnim sankcijama protiv Bjelorusije zbog njene podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu te je rekao kako se raduje jer Bjelorusija “uspješno odolijeva sankcijama”.

Lukašenko: Pažljivo pratimo stanje na Balkanu

“On (Lukašenko) je živa legenda”, rekao je Dodik novinarima nakon susreta s bjeloruskim diktatorom za kojega je rekao kako mu je poput brata.

U kraćoj snimci koja je postala dostupna nakon njihovog susreta Lukašenko je u uvodnom dijelu rekao kako “zna da Dodiku nije lako”, ali je bitno da se “čvrsto drži u odbrani pravoslavnog naroda” i u tome može računati na podršku Bjelorusije.

“Pažljivo pratimo stanje na Balkanu”, rekao je Lukašenko pojašnjavajući kako danas samo snaga nešto znači.

Dodik je u nedjelju medijima u RS-u rekao kako nije došao u Minsk tražiti “oružje ili nešto iracionalno”, nego dobiti političku podršku za svoje djelovanje.

Najavio je kako će odmah nakon posjete Bjelorusiji otputovati u Rusiju. (Al-Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje