Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica u Rusiji zbog antiratnog crteža završila u sirotištu, ocu prijeti zatvorska kazna

Preuzmite sliku

U središtu ruskog grada Jefremova nalazi se zid prekriven slikama rata. Ogromne fotografije maskiranih ruskih vojnika s oružjem i velikim slovima Z i V – simbolima takozvane ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Tu je i pjesma:

Dobro treba imati šake.
Dobro treba željeznu ruku
Da odere kožu s onih
Koji mu prijete.

Ovo je službena, patriotska slika ruske invazije na Ukrajinu. Ali u ovom gradu, 320 km južno od Moskve, pronaći ćete još jednu sliku ukrajinskog rata. Vrlo različitu, piše BBC.

Gradska vijećnica Olga Podolskaja pokazuje fotografiju na svom mobitelu. To je dječji crtež. Lijevo je ukrajinska zastava s natpisom “Slava Ukrajini“, a desno ruska trobojnica i natpis “Ne ratu!“. Dok projektili dolijeću iz pravca Rusije, na putu im prkosno stoje majka i dijete, prenosi Index.

Sliku je u aprilu 2022. nacrtala tada 12-godišnja Maša Moskaljova. Njezin otac Aleksej, samohrani roditelj, kontaktirao je gradsku vijećnicu za savjet. Rekao joj je da je njena škola pozvala policiju nakon što je vidjela Mašin crtež.

“Policija je počela istraživati Aleksejeve društvene mreže. I rekli su mu da je kćer odgajao na loš način”, kaže Olga.

Otac će možda u zatvor

Uslijedile su optužbe. Zbog antiratne objave na društvenim mrežama, Aleksej je kažnjen s 32.000 rubalja (oko 700 KM) zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga.

Prije nekoliko sedmica protiv njega je pokrenut krivični postupak. Ponovno su antiratni postovi bili temelj za optužbe za diskreditaciju.

Ovaj put Aleksej se suočava s mogućom zatvorskom kaznom. Aleksej je trenutno u kućnom pritvoru u Jefremovu. Njegova kći Maša je privremeno poslana u dječji dom. Alekseju čak nije dopušteno da s njom razgovara telefonom.

“Mašu niko nije vidio od 1. marta uprkos našim pokušajima da dobijemo pristup dječjem domu i sazanmo kako je”, rekla je Olga Podolskaja i nastavila:

“Ruske vlasti žele da se svi pridržavaju linije. Niko ne smije imati vlastito mišljenje. Ako se ne slažete s onim što neko misli, nemojte čitati njegove objave na društvenim mrežama. Ali nemojte staviti tu osobu u kućni pritvor i njegovo dijete u dječji dom.”

BBC je na ulici pitao Aleksejeve komšije šta misle o situaciji.

“Ona je dobra djevojka i nikad nisam imala problema s tatom. Ali bojim se išta reći. Bojim se”, kaže penzionerka Angelina Ivanovna.

“Možda bismo mogli skupiti potpise za podršku Alekseju”, predlaže jedna mlađa žena. No na pitanje o njenom mišljenju o tome šta se događa, odgovara: “Oprostite, ne mogu vam reći.”

Pitali su boji li se mogućih posljedica. “Da, naravno”, odgovara. Kratka je šetnja od stambene zgrade Alekseja Moskaljova do škole br. 9, koju je Maša pohađala i za koju njezin otac kaže da je pozvala policiju zbog Mašinog antiratnog crteža. Škola tek treba odgovoriti na pisani zahtjev za komentar.

Kada je BBC pokušao posjetiti školu, rečeno mu je da ne može ući. Telefonski pozivi ostali su bez odgovora.

Web stranica škole br. 9 podsjeća na partiotski zid u centru grada. Na početnoj stranici nalaze se Heroji specijalne vojne operacije – 20-ak portreta ruskih vojnika koji su se borili u Ukrajini. Tu su i patriotske parole: “Sve za pobjedu. Podržimo naše momke na prvoj crti!”

Pristaše porodice Moskaljov i novinari okupljaju se u zgradi lokalnog suda. Gradsko povjerenstvo za maloljetnike poduzima pravne radnje kako bi službeno ograničilo Aleksejeva roditeljska prava.

To je prvo saslušanje poznato kao “razgovor” sa sudijom. Advokat Vladimir Bilijenko kaže da je Aleksej želio lično biti ovdje. Međutim, nije mu dopušteno prekinuti kućni pritvor kako bi došao na sud iako je u pitanju njegovo dijete.

U hodniku suda aktivistica razvija plakat s natpisom: “Vratite Mašu njenom ocu!”

Policajac joj kaže da ga makne. Povjerenstvo za maloljetnike još nije odgovorilo na upit da komentariše slučaj Alekseja Moskaljova i njegove kćeri Maše.

Jedna od Aleksejevih pristaša Natalija Filatova vjeruje da priča o porodici Moskaljov pokazuje maltretiranje neistomišljenika u Rusiji: “Naš ustav proklamira slobodu govora, slobodu savjesti, potpunu slobodu građana da izraze svoje mišljenje. Ali sada nam je to zabranjeno.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,