Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

Preuzmite sliku

Mali Italijani više neće automatski dobivati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.

Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom djetetu daje očevo prezime, ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se italijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje djece.

Međutim, ova pravna norma krši članke italijanskog ustava, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u srijedu.

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučili su suci pozivajući političare na djelovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.

Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dijete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.

Pristaše promjene zakona rekli su da je riječ o “historijskoj presudi”, “maloj revoluciji” i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,