Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danska dobila novog kralja: Kraljica Margareta II abdicirala i krunu predala sinu

Preuzmite sliku

BBC prenosi da je kraljica nakon abdikcije rekla “Bože, čuvaj kralja”.

Frederik X je sada kralj Danske, nakon formalne abdikcije njegove majke, kraljice Margarete II.

Ona je upravo potpisala deklaraciju o abdikaciji, predajući krunu svom sinu. BBC prenosi da je kraljica nakon abdikcije rekla “Bože, čuvaj kralja”.

U kabinetu su, pored kraljice, bili prisutni ministri vlade i sekretar kabineta, kralj Frederik i njegov sin, prijestolonasljednik Christian.

Historijsko nasljeđe

On će sada biti proglašen kraljem sa balkona Kristijansborg palate. Desetine hiljada Danaca okupilo se u Kopenhagenu da svjedoče o njegovom historijskom nasljeđu.

Televizija je prikazala snimak kako kraljica Margareta napušta zamak Kristijansborg automobilom kroz ogromnu gužvu u Kopenhagenu.

Formalna ceremonija

Smjena na prijestolju u Danskoj je formalna ceremonija koja zapravo ne zahtijeva ništa osim potpisa. Dakle, kada je kraljica stavila svoj potpis na dokument, to je značilo da može biti proglašen novi regent.

Kraljica Margreta II je bila na danskom prijestolju čitave 52 godine, od 14. januara 1972. pa sve do danas. Preuzela je dužnost od svog oca, kralja Frederika IX.

U julu 2023. godine, kraljevska kuća je izdala saopštenje za javnost u kojem je stajalo da je kraljica Margreta II najduži vladajući monarh u historiji Danske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje