Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Curi radioaktivna tekućina iz najopasnije nuklearke u Evropi: Prijetnja gora i od katastrofe u Černobilu

Preuzmite sliku

Širi se zabrinutost zbog nuklearnog otpada koji se nalazi u silosu jedne od najopasnijih nuklearnih elektrana.

Iz pukotina u betonskom silosu nastavlja curenje radioaktivnog otpada, ali i iz rezervoara B30, koji sadrži radioaktivni mulj.

Problem je to koji bi mogao uzrokovati i diplomatski sukob između EngleskeNorveške Irske, koje smatraju da postrojenje u Sellafieldu nije sposobno sigurno i savjesno riješiti nastalu situaciju. Norveške vlasti posebno su zabrinute jer bi radioaktivni oblak iz Sellafielda, u slučaju katastrofe, u roku od samo 12 sati prekrio cijelu zemlju, ali i dijelove ŠvedskeFinskeLitve Latvije. Irsku i engleski grad Sellafield dijeli samo nekoliko kilometara mora, stoga strahuje od izlijevanja otpada jer se nalazi u neposrednoj opasnosti

Kompleks nekoliko puta veći od Černobila

Iako u Sellafieldu radi 11.000 ljudi sa zadatkom skladištenja i obrađivanja nuklearnog otpada iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije, Sellafield se sve teže nosi s time. U izvješću Evropske unije iz 2001. godine o sellafieldskoj nuklearnoj elektrani javnost se prvi put upoznala s problemima koji pogađaju englesku nuklearku.

Eventualna izlijevanja nuklearnog otpada prouzročila bi veću katastrofu od černobilske, s obzirom na to da je nagomilani otpad višestruko veći od onoga koji je ikad bio pohranjen u ukrajinskoj nuklearki, piše Guardian.

Zabrinutost je toliko velika da su se uključili i stručnjaci za zbrinjavanje nuklearnog otpada iz SAD-a koji smatraju da je cijeli pogon nestabilan zbog narušene infrastrukture. Osim toga, netransparentnost vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, koja desetljećima zataškava cijeli slučaj, dodatno pogoršava nastalu situaciju.  Upravnici nuklearne elektrane negiraju katastrofalna izvješća, a kao svoju obranu iznose podatke da je od 2019. godine, kada se dogodilo prvo curenje otpada, do danas otpad znatno smanjen, a curenja kontrolirana, prenosi Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje