Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Članice EU povisile vojnu pomoć Ukrajini za 3,5 milijardi eura

Preuzmite sliku

Države članice EU usuglasile su se u ponedjeljak da povećaju maksimalnu veličinu fonda koji se koristi za finansiranje vojne pomoći Ukrajini za 3,5 milijardi eura, podižući njegovu gornju granicu na više od 12 milijardi eura.

Izvori iz EU saopćili su prošle sedmice da je šef evropske diplomatije Josep Borrell zatražio od vlada da podignu gornju granicu za evropski mirovni fond (EPF), koji je već dodijelio oko 4,6 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini.

– Današnja odluka će ponovo osigurati da imamo sredstva za nastavak pružanja konkretne vojne podrške oružanim snagama naših partnera – navodi Borrell u saopćenju.

– Cilj je dokazao svoju vrijednost. Potpuno je promijenio način na koji podržavamo naše partnere u odbrani. To čini EU i njene partnere snažnijim dodao je on.

EPF, osnovan 2021. godine, zamišljen je za EU da pomogne zemljama u razvoju da kupe vojnu opremu. Grupacija od 27 članica brzo je, međutila, odlučio da ga iskoristi i za nabavku oružja Ukrajini nakon ruske invazije u februaru prošle godine.

Fond je odvojen od budžeta EU, kome nije dopušteno finansiranje vojnih operacija.

To omogućava zemljama EU koje isporučuju oružje i municiju Ukrajini da potraže dio troškova. Zemlje EU doprinose fondu prema snazi svojih ekonomija, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje