Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćelija od osam kvadrata i pretresi: Najopasniji zatvorenik u Španiji je Srbin

Preuzmite sliku

“Svakog dana ga izvodimo iz ćelije i prebacujemo u drugu, a za to vrijeme pažljivo provjeravamo prostoriju u kojoj boravi. Ne smijemo mu dati priliku da nabavi bilo kakav zabranjeni predmet. Uprkos tome što je zaključan, njegova ćelija se pretresa svakodnevno, iz straha da nešto planira”… Ovim riječima službenici Kazneno popravnog centra “A Lama” opisuju tretman koji u tom zatvoru ima Norbert Feher, poznatiji po imenu Igor Srbin, višestruko osuđivani ubica iz Srbije koji važi za najopasnijeg zatvorenika u Španiji.

Norbert Feher, zvani Igor Srbin, sa “titulom“ najopasnijeg zatvorenika u Španiji, našao se na listi najtraženijih bjegunaca prije nekoliko godina, kada je počinio ubistva u Italiji i Španiji. Zbog svoje svireposti i surovosti, tokom suđenja je specijalno za tu namjenu napravljen poseban čelični bunker iz kog je svjedočio, koji je potpuno zatvoren sa svih strana zaštitnim staklom, posjeduje i zavjese za prilike kada svjedoci pred sudom iznose svoja saznanja, kako ne bi morali da ga gledaju jer ga se plaše, a sam transfer na svako suđenje predstavlja pravi sigurnosni izazov za tamošnje nadležne organe.

“Kada stigne naredba da se zatvorenik prebaci u odjeljenje za komunikacije, koje se nalazi na drugoj strani zgrade zatvora, u prilikama kada je potrebno obezbijediti videokomunikaciju, postoji čitav niz protokola koji se primjenjuju. Iznenađeni smo činjenicom da i pored toga što postoji mjesto gdje je omogućeno obavljanje ove vrste komunikacije, i da se na taj način izbjegne transfer, odjeljenje za izolaciju nije obezbijeđeno potrebnim tehnološkim sredstvima za obavljanje ovakvih videokonferencija“, objašnjavaju iz španske organizacije “Your abandonment can kill me“ koja je više puta ukazala na poljuljanu sigurnost u ustanovi otkako je Feher tu, opisujući je kao veoma ozbiljnu i opasnu.

Dok traje transfer Igora Srbina, izlazak svim ostalim zatvorenicima je zabranjen iz sigurnosnih razloga. Zajedno sa njim odlazi šest službenika opremljenim zaštitnim odijelima, a tokom ta dva sata, koliko je otprilike potrebno da Igor Srbin svjedoči, ustanova u kojoj boravi ostaje nedovoljno zaštićena.

Iz organizacije objašnjavaju da su više puta ukazivali probleme koji proizilaze iz takve procedure, ali bi uvijek dobijali negativne odgovore od zatvorske uprave.

“On u ćeliji od osam kvadrata boravi mjesecima i uopće ne izlazi. Ne znamo za šta je sposoban i na šta je spreman, a osim toga, uopće nemamo odgovarajuću obuku kako bismo radili sa njim. Uz to prosječna starost zaposlenog u zatvoru iznosi 52 godine”, objašnjavaju iz ove organizacije. Kako zaključuju, svaka procedura premiještanja Igora Srbina predstavlja ozbiljnu opasnost po sve druge službenike koji su izvršili transfer. Pored toga, ugrožena je sigurnost i drugih osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne.

To smo mogli vidjeti i u prilikama kada je Igor Srbin dolazio na suđenja. Čitavi konvoji policijskih vozila koji ga prate do suda, zatvorene ulice, snažne mjere sigurnosti, samo su neke od mjera koje bi bile primjenjivane.

Podsjećanja radi, Norbert Feher je bio u bjekstvu nakon što je ubio barmena i stražara u sjevernoj Italiji u aprilu 2017. godine. I pored toga, Feher je u Italiji imao krivični dosije još od 2006. godine. Pobjegao je u Španiju, kako se kasnije saznalo, gdje je nastavio svoj krvavi pir, ubivši u Teruelu farmera i dva agenta Civilne garde (španska policija) koji su ga pratili. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,