Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cavusoglu otvoreno poručio: Nemoguće da Turska odobri članstvo Švedske u NATO-u bez konkretnih koraka

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je u ponedjeljak podsjetio na data obećanja Švedske i Finske prilikom kandidature za prijem u NATO, navodeći da je nemoguće da Tuska odobri članstvo Švedske u NATO-u bez da vidi konkretne korake, javlja Anadolija.

“Što se tiče članstva Finske i Švedske, pozicija Turske je jasna i transparentna”, rekao je turski ministar vanjskih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, koji je stigao u Ankaru u solidarnu posjetu nakon zemljotresa koji su pogodili Tursku 6. februara.

Podsjećajući da je terorizam jedna od dvije glavne prijetnje za NATO, Cavusoglu je rekao da Turska očekuje da dvije nordijske zemlje odgovore na zabrinutost Ankare u pogledu borbe protiv terorizma.

  • Cavusoglu je rekao da “Švedska nije preduzela nikakve zadovoljavajuće korake” od potpisivanja trilateralnog memoranduma na samitu NATO-a u Madridu u junu prošle godine.

    “Postoje obećanja (Švedske i Finske) za članstvo u NATO-u. Nemoguće je da kažemo ‘da’ članstvu Švedske u NATO-u, a da ne vidimo konkretne korake”, rekao je on.

    On je rekao da se kandidature dvije nordijske zemlje za NATO mogu ocijeniti odvojeno, jer je Turska pozitivnija prema finskom procesu.

    Cavusoglu je podsjetio na mehanizam uspostavljen između Turske, Švedske i Finske i rekao da bi bilo korisno da se treći sastanak mehanizma održi u Briselu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje