Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Broj novozaraženih u Italiji pada četvrti dan zaredom

Preuzmite sliku

Broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji je u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije. 

Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 hiljada slučajeva.

Međutim, od rekordna 4821 novog slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3957, u ponedjeljak 3780, u utorak je dnevni skok iznosio 3612, a u srijedu 3491.

“Očito smo u stabilizacijskoj fazi zaraze”, kazao je dužnosnik Civilne zaštite Agostino Miozzo.

“Ako želimo da se krivulja epidemije stabilizira i zatim počne padati, apsolutno je nužno održati socijalno distanciranje”, dodao je.

 • Oporavilo se gotovo 10 hiljada ljudi

  Sadašnjica je i dalje crna. U srijedu je umrlo 683 ljudi pa je ukupan broj žrtava koronavirusa narastao na 7503.

  Oporavilo se ukupno 9362 ljudi, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi, što je podatak koji je pomno prati zbog manjka kreveta, narastao je danas za samo 2,9 posto, na 3489 pacijenata.

  Talijanska epidemija koncentrirana je u Lombardiji, ali raste zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije na jugu, posebno ako se ondje neće pridržavati strogih mjera.

  “Idućih deset dana ovdje će biti pakao. Na rubu smo dramatičnog širenja zaraze”, rekao je predsjednik regije Kampanije Vicenzo de Luca.

  U Kampaniji je gusto naseljeni Napulj. Njegov gradonačelnik optužuje vladu da nije isporučila ključnu opremu, poput respiratora, maski i ostale medicinskih potrepština nužnih da se izbjegne “tragedija” u regiji.

  Cijela Italija je u karantinu koji službeno istječe 3. aprila, ali čak i ako broj novih zaraženih nastavi padati gotovo niko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,