Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanski obavještajci: Mobiliziranim Rusima daju jedva iskoristive puške

Preuzmite sliku

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

U njemu navode kako je Rusija od sredine oktobra poslala više hiljada mobilizovanih rezervista na bojišnicu u Ukrajini. U mnogim slučajevima rezervisti su loše opremljeni, tvrde britanski obavještajci, pa dodaju kako su još u septembru ruski časnici bili zabrinuti jer mobilizirani rezervisti stižu u Ukrajinu bez oružja.

Ističu kako fotografije s bojišnice pokazuju da su puške koje su dobili mobilizirani rezervisti tipično jurišne puške tipa AKM, koje su u upotrebi od 1959. godine. Mnoge od tih pušaka su vjerovatno u jedva iskoristivom stanju zbog lošeg skladištenja, navode britanski obavještajci. Navode i još jedan problem, a to je da puške tipa AKM koriste streljivo kalibra 7.62 mm, a većina regularnih ruskih postrojbi koristi puške tipa AK-74M i AK-12, koje koriste streljivo kalibra 5.45 mm.

Integracija rezervista s postrojbama koje čine ugovorni vojnici i profesionalne postrojbe znači da će ruska logistika morati osiguravati dvije različite vrste streljiva za osobno oružje, što će vjerovatno dodatno komplikovati ionako preopterećene logističke sisteme, kažu britanski obavještajci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje