Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanac koji je osudio Karadžića radit će na krivičnom progonu Putina

Preuzmite sliku

Britanski sudija koji je Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu za ratne zločine trebao bi savjetovati Ukrajinu i britansku vladu o privođenju Vladimira Putina i njegovih saradnika pravdi.

Pišući za The Telegraph, glavna državna tužiteljka Suella Braverman najavila je da će imenovati Sir Howarda Morrisona da pomogne u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini i na Međunarodnom krivičnom sudu.

Morrison je cijelo desetljeće bio britanski sudija na ICC-u i predsjedavao je suđenju lideru bosanskih Srba koje je rezultiralo doživotnom kaznom. Trenutačno je služi u britanskom zatvoru, za koji se vjeruje da se nalazi na otoku Wightu. Braverman je rekla da je taj potez pokazao britansku predanost tome da Putina i njegove vojnike privede pravdi, zbog čega bi na kraju mogli završiti u britanskom zatvoru.

“Može se činiti nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli biti na optuženičkoj klupi. Ne sumnjam da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristašama. A danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru”, rekla je Braverman, dodavši da će se njegovim naizgled nedostižnim krivičnim progonom baviti predani i stručni tužitelji kao što je Morrison.

Velika Britanija je također ponudila milion funti za potporu Međunarodnom krivičnom sudu i osigurat će istražitelje iz Scotland Yardove jedinice za ratne zločine i vojne obavještajne službe.

“Velika Britanija je predana tome da zločini koje vidimo da se iz dana u dan čine u Ukrajini neće biti zaboravljeni ili oprošteni”, rekla je Braverman i nastavila:

“Bilo da ste ruski vojnik koji izvršava nezakonite zapovijedi ili izdajete takve zapovijedi, nećete biti sigurni od krivičnog progona. Uz svu snagu naših saveza i prijatelja širom svijeta, Velika Britanija će učiniti sve što može da vas privede pravdi”.

Morrison je jedan od najiskusnijih sudija

Nadala se da će imenovanje Howarda Morrisona poslužiti kao “podsjetnik ruskim vojnicima i državnim dužnosnicima, posebno onima koji preispituju svoju ulogu u ovom ilegalnom ratu, da će njihova djela imati posljedice i da međunarodna pravda ima dalekosežan i moćan doseg”.

Morrison je u prosincu 2011. izabran za jednog od šest sudija Međunarodnog krivičnog suda, a dužnost je obnašao dužnost do ožujka 2021. Smatra se jednim od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih krivičnih tužitelja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jedna od tragičnih ironija ruske invazije je da je Ukrajina jedna od kolijevki modernog međunarodnog krivičnog prava.

Sir Hersch Lauterpacht, jedan od najutjecajnijih međunarodnih tužitelja 20. stoljeća, rođen je u gradu sjeverno od Laviva. Svjetski poznati Centar za međunarodno pravo Sveučilišta Cambridge nazvan je po njemu. Raphael Lemkin, poljski međunarodni krivični tužitelj koji je uveo pojam “genocid” nakon Drugog svjetskog rata, također je studirao u Lavovu.

Odlučnost ove dvojice briljantnih znanstvenika da uporno slijede put međunarodne pravde dobro je dokumentirana. Oni su postavili temelje modernog međunarodnog krivičnog prava i pomogli u utrti put da neki od najgorih ratnih zločinaca 20. stoljeća budu izvedeni pred lice pravde.

“Za obične ljude pravda se može činiti kao dug i nemoguć put”

Za obične muškarce, žene i djecu koji se nađu na udaru ovakvih zločina, pravda se može činiti kao dug i nemoguć put. Pravda za međunarodne zločine ide teškim putem i mora prevladati mnoge prepreke. Ali zbog žrtava, to je putovanje koje moramo slijediti.

Progon počinitelja šalje snažnu poruku da smo globalna zajednica, da nećemo tolerirati takve zločine i da stojimo uz one čiji su životi oduzeti ili promijenjeni zločinima.

Uzmimo na primjer Radovana Karadžića. Optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 1995. za ulogu u masakru u Srebrenici, skrivajući se do hapšenja u Beogradu 2008. godine, osuđen je na doživotni zatvor 2019. godine.

 • Danas bi se moglo činiti nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli biti na optuženičkoj klupi. Ne sumnjamo da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristašama. Pa ipak, danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru.

  Ovi naizgled nedohvatljivi slučajevi dolaze u ruke predanih i stručnih međunarodnih krivičnih tužitelja. Karadžić se našao ispred Howarda Morrisona, jednog od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih krivičnih tužitelja i sudija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je nedavno završio svoj mandat britanskog suca na Međunarodnom krivičnom sudu.

  Morrison je pristao raditi kao neovisni savjetnik Irine Venediktove, ukrajinske glavne tužiteljice.

  Blisko će surađivati s Venediktovom, pružajući neovisne savjete o krivičnim progonima za međunarodne zločine počinjene u Ukrajini, kao i omogućavati koordinaciju s drugim jurisdikcijama i Međunarodnim krivičnim sudom.

  Ujedinjeno Kraljevstvo je predvodnik međunarodne potpore Međunarodnom krivičnom sudu, na čelu s potpredsjednikom Vlade, koji je prošlog tjedna u Haagu potaknuo podršku drugih država koje slično razmišljaju. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje