Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj: Veći interes za ostankom, nego za povratkom u BiH

Preuzmite sliku

Istraživanja su pokazala da je stanovništvo BiH u Njemačkoj veoma podijeljeno i neorganizirano.

Mapiranje dijaspore iz Bosne i Hercegovine je izvještaj zasnovan na rezultatima kombinirane metode istraživanja koja uključuje sveobuhvatno mapiranje dijaspore iz BiH u deset odabranih odredišnih zemalja: Australija, Austrija, Danska, Njemačka, Italija, Holandija, Slovenija, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države. Istraživanje je proveo međunarodni i interdisciplinarni tim istraživača, u koordinaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) Misijom u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) Bosne i Hercegovine.​

Potencijal za angažman dijaspore iz BiH u Njemačkoj

Imajući u vidu veličinu populacije dijaspore iz BiH u Njemačkoj, postoji priličan potencijal za angažman, kako u smislu razvoja, tako i u smislu prenošenja znanja i kulturnog angažmana. Postoje uspješni i ostvareni pripadnici dijaspore iz BiH i u prvoj i drugoj generaciji, koji su ostali povezani sa svojom domovinom i spremni su za dalji angažman, što je dokazano prilikom intervjuiranja preduzetnika koji rade u obje zemlje. Osim toga, Njemačka se nalazi na sedmom mjestu među državama koje investiraju u BiH, sa 560 miliona KM investiranih u različitim industrijama, poput kompanija HeidelbergCement AG – Kakanj, Messer Griesheim Haft. i Xella International.

U Njemačkoj žive uspješni migranti porijeklom iz BiH koji rade u različitim sektorima. Nije uspostavljena zvanična mreža među njima. Umjesto toga, oni se direktno povezuju sa svojim kontaktima u BiH kako bi uspostavili nove ili unaprijedili postojeće poslovne aktivnosti. Tokom rada na terenu, često je sugerirano da postoji više potencijala za menadžere srednjeg nivoa porijeklom iz BiH da privuku poslovne mogućnosti za BiH iz Njemačke, nego da pokreću svoje vlastite poslove. U velikoj mjeri već postoji ovakva saradnja između određenih firmi u Njemačkoj i BiH, kao i saradnja sa Ambasadom Njemačke u Sarajevu. Ovo bi samo trebalo dalje podsticati.

Prepreke za angažman dijaspore

Sagovornici su identificirali nekoliko izazova i prepreka za njihov angažman. Prvo, željeli bi jače veze sa nadležnom Ambasadom ili konzulatom koji im je najbliži i zainteresirani su za organiziranje više događaja. Ovaj stav, također, je ponovilo osoblje u konzulatima BiH, koje smatra da bi, u pogledu potencijala za investiranje u domovinu, imalo više uticaja unutar zajednice ukoliko bi imali mogućnost da se povežu sa pripadnicima dijaspore redovnije i češće. U velikoj mjeri, čini se da je do ove nepovezanosti došlo zbog nedostatka resursa institucija u BiH kao i zbog nedostatka adekvatne komunikacije između njih, uprkos vrlo sličnim ciljevima koje imaju.

Osobe koje su zadržale državljanstvo BiH istakle su glasanje iz inostranstva kao važno pravo, koje bi trebalo pojednostaviti na predstojećim izborima u BiH. Mnogi smatraju da su procedure zastarjele i zalažu se za glasanje putem interneta ili za pojednostavljenje opcija za glasanje iz inostranstva. Iako je ovaj proces pojednostavljen tokom posljednjih nekoliko godina, određeni ispitanici su vidljivo bili i dalje nezadovoljni zbog prethodnih neuspješnih iskustava u vezi sa glasanjem iz inostranstva, pa tako i neinformirani.

Osim toga, zabilježen je sramežljiv odziv osoba koje su se odrekle državljanstva BiH zbog toga što njemački režim državljanstva ne dozvoljava dvojno državljanstvo. U suštini, ispitanici su primijetili da su time izgubili vezu sa domovinom, koja je, sa svoje strane, također imala malo načina da dopre do njih. I dok su ostali posvećeni podržavanju svoje zemlje porijekla, često se više bave humanitarnim mjerama i poboljšanjem društvenoekonomskih veza u Njemačkoj, nego izravnim poslovnim investicijama i ekonomskim razvojem.

I rad na terenu i prethodna istraživanja su pokazali da je stanovništvo BiH u Njemačkoj veoma podijeljeno i neorganizirano, kako po čitavoj zemlji, tako i u različitim etnonacionalnim ili religijskim frakcijama. Njihove aktivnosti se vrte oko „očuvanja identiteta“, a ne oko drugih transnacionalnih aktivnosti, kao što su potencijalna ulaganja. Ovo ukazuje na važnost uključivanja vjerskih zajednica u dijasporske razvojne aktivnosti, kao i važnost unaprjeđenja dijasporskog dijaloga o temi domovine. Međutim, vrijedno je spomenuti da bi ovo moglo stvoriti osjećanja konkurencije među različitim dijasporskim organizacijama i time ukazati na izazove sa kojima se suočavaju bosanski Hrvati i bosanski Srbi, koji se smatraju dijelom i hrvatske ili srpske dijaspore, ali i dijaspore iz BiH. (MojaBiH Foto: Pixabay)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,