Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borell: EU polako gubi strpljenje sa situacijom na Kosovu

Preuzmite sliku

Posebni izaslanik EU za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borell rekao je kako situacija na Kosovu zahtijeva brže poteze, deeskalaciju i hitno pronalaženje rješenja, s obzirom na to da zemlje članice EU polako gube strpljenje, te da strane moraju pronaći daljnje korake na temelju mape puta koju im je EU ponudila prošli tjedan u Bruxellesu.

”Neizostavno, gospodin Rama i ja razgovarali smo i o dijalogu Beograda i Prištine, kojim predsjedava EU. Složili smo se da situacija zahtijeva brzo djelovanje, deeskalaciju i hitno rješenje. U tome se slažu zemlje članice, polako gube strpljenje pred ovom situacijom i zato su potrebni hitni korac”’, rekao je Borell na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Albanski premijer Edi Rama istaknuo je kako je “dobro” što je Borell javno istaknuo nestrpljenje zemalja članica i njihovu povećanu zabrinutost, prenosi RTS.

”Nadam se da će se realizirati ideja da se oba lidera sastanu i rade zajedno s predstavnicima EU i SAD i da ih nećemo pustiti dok se ne postigne dogovor. U protivnom, suočiti se s posljedicama, što bi za sve bilo jako tužno. Zadovoljan sam što su policajci pušteni i sada je vrijeme za deeskalaciju, hitnu i hitnu, budući da je situacija takva”, rekao je Rama, dodavši kako se ne smije dopustiti da se postignuti rezultati i napredak “uruše” kao dvorac od pijeska, zbog nekih potpuno bizarnih događaja temeljenih na bizarnim pretenzijama”.

Istaknuo je kako je Albanija dio regije koji je u prošlosti mnogo propatio i da su događaji u njoj uvijek povezani.

“Ne možemo samo gledati u svoje dvorište i raditi domaću zadaću, a da se ne pitamo što se događa oko nas”, rekao je Rama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje