Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bolnice u Njemačkoj “preplavljene” zaraženom djecom: Gotovo da nema slobodnog krevetića

Preuzmite sliku

Ljekari u Njemačkoj upozoravaju na ozbiljnost situacije i navode kako su bolnice jednostavno “preplavljene” brojem djece koja imaju respiratorni sincicijski virus (RSV), a koji uzrokuje akutne infekcije dišnog sistema i najčešći je uzrok bronhiolitisa.

Respiratorni virus može uzrokovati stanja opasna po život kod dojenčadi i male djece, a trenutno se stvara val koji već tjera ljekare hitne medicinske pomoći da govore o “uslovima katastrofe”. U nekoliko njemačkih saveznih zemalja nema više kreveta za djecu jer je previše djece zaraženo virusom, javlja Fenix magazin.

Prema informacijama Instituta Robert Koch (RKI), infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV) dovode do povećanja obolijevanja i prijema u bolnicu, posebno male djece. Prema sedmičnom izvještaju RKI-ja u četvrtak navečer, očekuje se kako će brojke nastaviti rasti sljedećih sedmica. Ljekar dječje intenzivne njege i hitne pomoći Florian Hoffmann rekao je za Njemačku press agenciju (dpa) kako je situacija ozbiljna.

“U nekoliko njemačkih saveznih zemalja, uključujući Bavarsku, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Donju Sasku, gotovo da ni nema slobodnog krevetića u klinikama“, rekao je Hoffmann, glavni sekretar Njemačke interdisciplinarne udruge za intenzivnu njegu i hitnu medicinu (DIVI) i viši liječnik u dječjoj bolnici Hauner u Münchenu.

Govorio je o “katastrofalnim uslovima”, te kako porodice s bolesnom djecom ponekad moraju spavati na ležajevima u hitnoj pomoći.

To je za Njemačku znak siromaštva. Mnoga oboljela djeca su ozbiljno bolesna i trebaju liječenje. Već je bio neuobičajeno visok RSV val krajem ljeta 2021., ali situacija je trenutačno gora”, rekao je Hoffmann.

Ne samo u Njemačkoj, nego općenito na sjevernoj polutki, postoji “dramatična epidemija”. Hoffmann je objasnio kako su pogođena mnoga djeca koja imaju između jedne ili dvije godine, koja također s obzirom na pandemiju korone i mjere protiv nje, nisu ranije imala kontakt s RSV-om.

U aktualnom izvještaju RKI-ja navodi se kako je općenito broj akutnih respiratornih bolesti značajno porastao u odnosu na prethodnu sedmicu, prema podacima online ankete GrippeWeb. U sedmici do 20. novembra iznosio je oko sedam miliona, iznad raspona godina prije pandemije.

To se očituje i u bilježenju bolesnika tek primljenih u bolnicu s teškim akutnim respiratornim infekcijama. Zbog neuobičajeno jake cirkulacije RSV-a, trenutno se bilježi znatno više slučajeva kod djece do četvrte godine nego u godinama prije pandemije i u prethodnoj godini, priopćio je RKI. Vrijednosti RSV-a također su na vrlo visokom nivou u sljedećim dobnim skupinama do 14 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,