Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bjelorusija: Počela s radom prva nuklearna elektrana, Litvanija u strahu

Preuzmite sliku

Prva nuklearna elektrana u Bjelorusiji započela je s radom u utorak, a riječ je o projektu koji je zaplašio njenog susjeda Litvaniju, koja je odmah prekinula uvoz bjeloruske električne energije.

Nuklearna elektrana Astravyets, koju je izgradila Rusija, spojena je na bjelorusku elektrodistributivnu mrežu i započela je proizvodnju električne energije, objavio je bjeloruski elektroenergetski operater Belenergo.

Elektrana je udaljena 40 kilometara južno od glavnog litvanskog grada Vilnjusa. Litvanske vlasti dugo su se protivile izgradnji elektrane, tvrdeći da je projekt pratile mnoge kontroverze, kao što su krađa materijala i maltretiranje radnika. U skladu s državnim zakonom o zabrani uvoza električne energije iz Bjelorusije nakon što elektrana počne sa radom, litvanski energetski operater Litgrid smanjio je dotok električne energije iz Bjelorusije čim je dobio podatke da je nuklearni reaktor Astravyets počeo proizvoditi energiju.

Ruska državna nuklearna korporacija Rosatom, koja je izgradila fabriku, odbila je litvanske tvrdnje, rekavši da je dizajn elektrane u skladu s najvišim međunarodnim standardima, što je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Izgradnja elektrane odgođena je kada je trup reaktora skliznuo na zemlju u julu 2016. godine nakon što ga radnici nisu uspjeli pravilno vezati tokom instalacije. Rosatom je tada insistirao na tome da reaktor nije oštećen, ali pristao ga je zamijeniti na zahtjev bjeloruskih vlasti.

Bjelorusija je pretrpjela ozbiljnu štetu od nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine, koja je izbacila radioaktivni otpad iz postrojenja u Ukrajini širom Evrope.

Litvanija je zatvorila svoju jedinu nuklearnu elektranu iz doba SSSR-a 2009. godine. Posljednjih sedmica litvanske vlasti dijelile su besplatne tablete joda stanovnicima koji žive u blizini bjeloruske granice. Tablete joda mogu pomoći smanjenju kontaminacije štitnjače u slučaju radioaktivnosti. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje