Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Biden jučer: Putin je krvnik. Macron danas: Ja ga ne bih tako nazvao…

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na “verbalnu eskalaciju” nakon što je američki predsjednik Joe Biden jučer u Varšavi Vladimira Putina opisao kao “krvnika” pa u govoru rekao da “on više ne može biti na vlasti”, javlja AFP.

“Ne bih koristio takve termine jer sam još uvijek u razgovorima s predsjednikom Putinom“, rekao je Macron. Komentirajući Bidenove izjave o predsjedniku Rusije, Maccron je kazao da želi “bez rata zaustaviti rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini”.

“Ne treba nam eskalacija ni riječima ni djelima”

“To je cilj i ako ga želimo postići ne treba nam eskalacija ni riječima niti djelima. Mi, Evropljani, ne smijemo podleći eskalaciji. Mi, Evropljani, ne smijemo zaboraviti našu geografiju i historiju. Mi nismo u ratu s ruskim narodom”, istakao je i poručio da Evropa nije više u kontekstu Hladnog rata između Moskve i Washingtona.

Macron je također kazao da će s Putinom razgovarati u ponedjeljak ili u utorak kako bi se, bez odgode, organizovala evakuacija stanovnika Mariupolja, uz pomoć Turske, Grčke i humanitarnih udruga te uz suradnju ukrajinskih vlasti i gradonačelnika grada. Pritom je pozdravio “junaštvo” stanovnika Mariupolja.

Prema brojkama koje je iznio gradonačelnik, u Mariupolju je do sada poginulo preko 2000 civila. Predsjednik Volodimir Zelenskij je objavio da je oko 100.000 ljudi još uvijek blokirano u tom grau na Azovskom moru. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje