Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beč: Poštu će dostavljati putnici u tramvajima

Preuzmite sliku

Bečko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien istražuje izvodljivost pilot projekta, u okviru kojeg bi dostavu paketnih pošiljki preuzeli putnici u tramvajima.

Taj ekološki prihvatljiv način dostave mogao bi smanjiti emisije ugljen-dioksida, ali i gradski saobraćaj, saopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo.

Kupovina putem interneta je tokom pandemije naglo porasla. Stanovnici glavnog grada Austrije godišnje naručuju oko 96 miliona paketa, a gotovo pola milina ljudi svakodnevno koristi tramvaje do posla, škole, pijace i slično. Ukoliko bi ti putnici preuzeli ulogu dostavljača, godišnje bi se moglo uštedjeti oko 20 posto emisija CO2, koji trenutno nastaju transportom paketa.

Kako bi se utvrdila spremnost i zainteresiranost bečkih putnika za taj poduhvat, Wiener Linien zajedno sa Frauenhofer Austria vrši studiju izvodljivosti, koja će trajati dva mjeseca.

U slučaju da projekat bude prihvaćen, putem aplikacije će se analizirati svakodnevne relacije učesnika. Zatim će im se predlagati paketne pošiljke, koje je potrebno prevesti, a preuzimanje i dostava pošiljki će se vršiti pomoću QR koda na stanicama javnog prijevoza. Beč je konstantno u potrazi za inovativnim rješenjima, koja mogu doprinijeti povećanju kvalitete života i zaštiti okoliša.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,