Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beč pokrenuo projekt besplatnog PCR testiranja od kuće

Preuzmite sliku

Grad Beč pokrenuo je, do dolaska dovoljnog broja vakcina, novi pilot projekt brzog besplatnog testiranja na virus korona od kuće za uposlene u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Mogućnost testiranja putem PCR testa od kuće, metodom grgljanja, za početak će imati 60.000 uposlenih, a već u prvoj sedmici testirano je 5.590.

Osoba se testira slijedeći upute iz klipa koje dobije mailom ili sa web ili mobilne aplikacije. Testiranje se snima. Identitet testirane osobe potvrđuje se pasošom ili iskaznicom koja se drži ispred kamere. Rezultat testa stiže u toku 24 sata putem e-maila. Potvrđeni negativni rezultat testa prihvaćen je na drugim mjestima, primjerice u frizerskim salonima.

– Redovni i brzi testovi na virus korona su iznimno važno i djelotvorno sredstvo u borbi s pandemijom. Time želimo stvoriti jednu vrstu štita za stanovništvo – ističe gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Iskustvo Grada Beča u toku pandemije je pokazalo da je testiranje u što većem broju inteligentna strategija. Dok ne bude raspolagao sa dovoljnim brojem vakcina, ofanzivna strategija testiranja ostaje njegovo najjače oružje protiv pandemije i lockdowna.

U saradnji sa bečkom Privrednom komorom odabrana su i preduzeća iz oblasti industrije, trgovine, uslužnih djelatnosti i uprave koja svoje uposlenike i njihove članove porodica redovno testiraju.

Naredni lockdown Beč bi koštao 2,1 milijardu eura te doveo do gubitka dodatnih 30.000 radnih mjesta.

– Nakon završetka lockdowna u Austriji, od 8. februara kreće postepeno otvaranje. U Beču su 8. februara otvorene trgovine, škole, muzeji i uslužne djelatnosti – saopćio je Eurocom PR Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,