Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BBC-jeva novinarka preminula zbog rijetkih krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja protiv Covid-19

Preuzmite sliku

Lisa Shaw, radijska voditeljica koja je radila za BBC-jevu stanicu u Newcastleu, preminula je u maju ove godine u dobi od 44 godine nakon rijetkih nuspojava vakcinisanja AstraZenecom, objavila je mrtvozornica Karen Dilks, a priču je prenijela njena matična novinska kuća BBC.

Shaw je nedugo nakon vakcinisanaj AstraZenecom dobila glavobolje, koje su se s vremenom pogoršale, a koje su nastupile nakon stvaranja krvnih ugrušaka u njenom mozgu. Krajem aprila je dobila prvu dozu cjepiva AstraZenece, a nakon smrti je pokrenuta istraga o uzroku njene smrti.

Mrtvozornica Dilks je za medije potvrdila kako je smrt novinarke uzrokovana iznimno rijetkom nuspojavom AstraZenecina vakcine. Dodala je i kako je Lisa bila u dobrom fizičkom stanju, ali da je došlo do rijetke pojave tromboze, direktno uzrokovane vakcinom AstraZenece, što je dovelo do naticanja i krvarenja mozga.

Prema medicinskim regulatorima u Velikoj Britaniji, od 35 miliona doza AstraZenece, kojima je vakcinisano njihovo stanovništvo, prijavljena su 332 slučaja stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je 58 rezultiralo smrću.

U maju je Shaw primljena u sveučilišnu bolnicu North Durham nakon što se požalila na pojačanu glavobolju koja je trajala nekoliko dana. Doktor John Holmes, koji ju je liječio, rekao je kako se požalila na jaku glavobolju koja ju je mučila na predjelu čela te iza sljepoočnice.

Nakon odrađenih testova koji su otkrili ugruške, brzo je prebačena neurološkom specijalistu. Doktor Christopher Johnson, konzultant u neurološkoj bolnici u koju je zaprimljena, rekao je da su joj dali lijekove koji su joj prvih nekoliko dana pomagali. Međutim, 16. maja stanje joj se pogoršalo, glavobolje su se pojačale te je imala poteškoća u govoru. Krvarenje u mozgu se pogoršalo, stoga joj je uklonjen dio lubanje kako bi se smanjio pritisak na glavu. Stanje joj se nastavilo pogoršavati uprkos nizu operativnih zahvata te je preminula 21. maja ove godine.

Doktori bi ponovili isti tretman

Kad su ga novinari upitali bi li što mijenjao u liječenju, Johnson je rekao da ne bi te je dodao kako su doktori imali dnevne konsultacije sa stručnjacima oko njenog stanja. Nacionalni institut za zdravlje i njegu objavio je u julu upute kako liječiti stanje od kojeg je voditeljica preminula, a koje su bile identične onima koje su oni primijenili.

“Lisa je dobila isti tretman koji je kasnije bio preporučen. Da imamo isti slučaj, opet bi sve ponovili”, kaže.

Doktor Tuomo Polvikoski, neurološki patolog koji je pregledao novinarku nakon smrti, rekao je da kako čudi činjenica da je tako fizički zdrava žena, bez većih zdravstvenih problema, preminula od krvnog ugruška u mozgu.

I on je potvrdio kako je njena smrt vjerojatno povezana s vakcinom, s čime se složila i mrtvozornica Dilks.

Nakon preliminarnih saslušanja, porodica preminule je objavila izjavu:

“Ovo je još jedan težak dan u ovim teškim trenutcima za nas. Smrt naše voljene Lise ostavila je ogromnu prazninu u našoj porodici i našim životima. Ona je zaista bila najdivnija supruga, majka, kćerka, sestra i prijateljica”, stoji u izjavi. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje