Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Baerbock: Njemačka do kraja godine prestaje uvoziti rusku naftu

Preuzmite sliku

‘Bit ćemo na nuli do kraja godine, a onda slijedi gas, po zajedničkoj evropskoj mapi puta, jer je potpuni izlazak (iz nabavke ruskih energenata) naša zajednička snaga’, najavila je Annalena Baerbock.

Njemačka će prestati uvoziti naftu iz Rusije do kraja godine, najavila je šefica njemačke diplomatije, Annalena Baerbock, prenosi Reuters.

„Kažem jasno i nedvosmisleno – da, Njemačka će postepeno potpuno prekinuti uvoz ruske energije“, rekla je Baerbock, dodajući kako će Njemačka prepoloviti uvoz nafte do ljeta.

„Bit ćemo na nuli do kraja godine, a onda slijedi gas, po zajedničkoj evropskoj mapi puta, jer je zajednički, potpuni izlazak Evropske unije (iz nabavke ruskih energenata) naša zajednička snaga“, najavila je Baerbock.

Prestanak uvoza gasa puno teži

Najveća evropska ekonomija nedavno je intenzivirala napore da smanji svoju izloženost uvozu ruske energije.

Statistike pokazuju da je ruska nafta činila 25 posto njemačkog uvoza od početka aprila, što je pad u odnosu na 35 procenata prije početka agresije Moskve u Ukrajini.

Prestanak uvoza ruskog gasa je teži za Njemačku, u čijem su uvozu u prvom kvartalu ove godine isporuke iz Rusije činile 40 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,