Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrijanci danas izlaze na predsjedničke izbore, Van der Bellen favorit

Preuzmite sliku

Austrijanci u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore na kojima se očekuje reizbor predsjednika Alexandera Van der Bellena smatranog svjetionikom stabilnosti dok se alpska članica Evropske unije bori s energetskom krizom i inflacijom.

U kampanji pod sloganom “jasnoća”, Van der Bellen je favorit za drugi mandat, a njegovih šest protivnika, svi muškarci, jako zaostaju.

“Najveći protivnik u nedjelju bit će kauč”, rekao je u petak 78-godišnji profesor ekonomije na posljednjem predizbornom skupu i pozvao građane da izađu na izbore.

Proevropski liberal prema anketama osvaja više od 50 posto glasova pa će Austrija vjerovatno izbjeći drugi krug glasanja.

Pravo glasa ima oko 6,4 miliona ljudi od ukupno devet miliona stanovnika u Austriji.

Na plakatima je proglašen “sigurnim izborom u olujnim vremenima” usred energetske krize i inflacije širom Evrope. Bivši čelnik Zelenih kandidovao se kao nezavisni kandidat.

No, on ima eksplicitnu ili implicitnu podršku najvećih austrijskih stranaka osim krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) čiji kandidat Walter Rosenkranz prema anketama ima podršku 15 posto birača.

Van der Bellen, kojega pristalice od milja zovu “profesor”, neočekivano je teško pobijedio na izborima 2016., i to u drugom krugu protiv političara FPOe-a.

Međutim, rejting FPOe-a naglo pada od 2019. godine nakon što je u korupcijskom skandalu pala vlada i koji je 2021. godine doveo i do ostavke tadašnjeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Analitičar Thomas Hofer rekao je da je “ključno” da Van der Bellen izbjegne drugi krug kao 2016. kada je kampanja bila “vrlo razdorna i neprijateljska”.

“Van der Bellen se zalaže za integritet i stabilnost, što birači jako cijene s obzirom na mnoštvo kriza u mnogim evropskim zemljama”, rekla je za AFP Julia Partheymueller, politička analitičarka s Univerziteta u Beču.

Poznat po svom prepoznatljivom profesorskom ponašanju, Van der Bellen će postati najstariji austrijski šef države ako pobijedi.

Predsjednička dužnost, s mandatom od šest godina, uglavnom je ceremonijalna.

Van der Bellen, poznat i kao “Sascha”, što je nadimak koji ukazuje na njegove ruske korijene, rođen je tokom Drugog svjetskog rata u Beču. Otac mu je bio aristokratski Rus, a majka Estonka koja je pobjegla od staljinizma.

Dolazak Crvene armije godinu dana kasnije prisilio je porodicu na bijeg u južnu pokrajinu Tirol gdje je Van der Bellen proveo “idilično djetinjstvo”.

Studirao je ekonomiju na Univerzitetu u Innsbrucku i doktorirao 1970. prije nego što je postao dekan ekonomije na Univerzitetu u Beču.

Birališta su otvorena u 7:00, a zatvaraju se u 17:00 sati. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,