Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrijanci danas biraju predsjednika: Očekuje pobjeda Alexandera Van der Bellena

Preuzmite sliku

Austrijanci glasaju danas na predsjedničkim izborima na kojima se očekuje pobjeda aktuelnog predsjednika Alexandera Van der Bellena.

Ankete pokazuju da će ovaj proevropski liberal dobiti više od 50 odsto glasova, što znači da nema potrebe za drugim krugom glasanja.

Vodeći kampanju pod devizom “jasnoća”, očekuje se da će se Van der Bellen izboriti za drugi mandat, s obzirom da njegovih šest protivkandidata, prema rezultatima anketa, daleko za njim zaostaju.

Van der Bellen (78) rekao je na posljednjem predizbornom skupu da će njegov najveći rival danas biti sofa, apelujući na ljude da glasaju.

Sa posterima koji ga proglašavaju “sigurnim izborom u olujnim vremenima” usred energetske krize koja povećava inflaciju širom Evrope, Der Bellen bivši lider Zelenih kandiduje se kao nezavisni kandidat.

Der Bellen ima podršku većine austrijskih političkih partija osim desničarske Partije slobode (FPO) koja ima svog kandidata Waltera Rosenkranza, koji je na drugom mjestu po anketama sa 15 odsto podrške glasača.

Među kandidatima je i 35-godišnji pank roker Dominik Vlazni, osnivač Pivske stranke (Beer Party), objavio je “Glas Amerike”.

Pravo glasa ima oko 6,4 miliona ljudi. Austrija ima ukupno devet miliona stanovnika. Birališta su otvorena jutros u 7.00 časova, a zatvaraju se u 17.00 časova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,