Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrija: Zbog prekoračenja brzine, osim vozačke dozvole, oduzimaće i automobil

Preuzmite sliku

Austrija priprema zakon prema kojem bi policija vozačima koji znatno premaše dozvoljenu brzinu, osim vozačke dozvole, oduzimala i automobil, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja.

Resorni ministar Leonora Gevesler rekla je da je na putevima previše onih kod kojih kazne i dodatna školovanja ne djeluju.

“Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje”, rekla je Gevesler prilikom predstavljanja nacrta zakona.

Nacrt zakona vozačima koji u naseljenom mjestu budu prekoračili dozvoljenu brzinu od 60 ili izvan naseljenog područja od 70 kilometara na čas, automobil će na licu mjesta biti oduzet na dvije sedmice.

Tokom tog perioda trebalo bi biti provjereno da li je riječ o vozaču koji je već do sada upadao u oči zbog prebrze vožnje.

Ako se pokaže da je vozač već počinio drastična prekoračenje brzine, automobil bi mogao biti prodan na licitaciji, prenosi Hina.

Kod prekoračenja brzina od 80 kilometara na čas u naseljenom mjestu ili 90 kilometara na čas izvan, automobil bi odmah bio zaplijenjen i prodan.

To bi se odnosilo na one vozače koji na auto-putu u Austriji, gdje je najviša dozvoljena brzina 130 kilometara na čas budu uhvaćeni kod brzine od 220 kilometara na čas.

Geveslerova je rekla da ove mjere služe povećanju bezbjednosti u prometu.

“Kod brzina o kojima je ovdje riječ, nijedan vozač više nema potpunu kontrolu nad svojim automobilom”, rekla je ona.

Vlasti u Austriji godišnje bilježe 400 do 450 slučajeva u kojima bi novi zakon mogao biti primijenjen.

Zakon bi na snagu mogao stupiti sredinom sljedeće godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje