Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrija: Telefonski prevaranti već napravili štetu od 700 miliona eura

Preuzmite sliku

Pozivatelji se obično predstavljaju kao iznimno profesionalni tužitelji i telefonom traže kauciju kako bi navodni bliski rod ili rođak izašao iz pritvora nakon kobne saobraćajne nesreće.

Do sada je snimljeno i uočeno oko 60 različitih varijanti ove skupe telefonske podvale. Prema Uredu federalne kriminalističke policije, takve su prijevare već prouzročile 700 miliona eura štete u 2022. godini.

Robert Meikle iz Crime Preventiona kaže: “Oni gledaju gdje žrtve žive i okolicu. Istražuju žrtvu na internetu. Tako se biraju žrtve.”

Izvršna vlast sada čak govori o slučajevima u kojima se koristi umjetna inteligencija. Prevaranti mogu oponašati glasove pogođenih iz video zapisa objavljenih u prošlosti i tako izmamiti svoje žrtve”

“Ovo je razvoj događaja koji nas neće mimoići. Jedan od načina bi mogao biti da sami nazovete svoju rodbinu na njihove brojeve i razgovarate s njima da vidite jesu li razne informacije tačne.”, tvrde u policiji.

Ipak, najbolji način borbe protiv kriminalaca je proslijediti slučajeve policiji i pokušati ih pronaći, piše Kroativ.at.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje