Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Antonov: Slanje oružja Kijevu je put u sukob SAD-a i Rusije

Preuzmite sliku

Zar nije dovoljno jasno da je slanje oružja Kijevu put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice, upitao je ruski ambasador u Washingtonu.

Slanje oružja Ukrajini put je u sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, smatra Anatolij Antonov, ruski ambasador u Washingtonu, prenosi Tanjug.

“Kratkovidnost Amerikanaca očigledna je i u sadašnjim okolnostima. Vođene željom da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, upumpavaju oružje u Kijev. Zar nije dovoljno jasno da je to put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice”, napisao je Antonov u autorskom članku za Newsweek.

Ruski ambasador je naveo i da je Moskva “dugo i strpljivo objašnjavala zapadnim kolegama nedopustivost ovakvih radnji” i upozorila na “neminovnost snažnog i adekvatnog odgovora”.

‘Kap koja je prelila čašu’

“Nisu nas slušali i pokušavali su da nas ignorišu tvrdeći da je naše mjesto ‘na zadnjem sjedištu'”, naglasio je Antonov.

Napisao je i kako je “kap koja je prelila čašu” bilo odbijanje Washingtona i Brisela da uzmu u obzir zabrinutost Rusije u pogledu sigurnosnih garancija.

Antonov je rekao i da planovi SAD-a za sankcije Rusiji također ne funkcionišu i da samo pogoršavaju stanje u američkoj ekonomiji. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,