Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Antalija: Završen sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske

Preuzmite sliku

Završen je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, koji je uz posredovanje Turske održan na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF), javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak u hotelu Regnum Carya, u Antaliji, okončan je u 12.50 sati po lokalnom vremenu.

Nakon sastanka obratit će se ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, Rusije Sergej Lavrov i Ukrajine Dmitro Kuleba.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu i doveo do ozbiljnih finansijskih sankcija Moskvi. Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je oko dva miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

U cilju zaustavljanja rusko-ukrajinskog rata, strane su dosad održale tri runde pregovora u Bjelorusiji, ali su nesuglasice ipak nastavljene. Na posljednjem sastanku dogovoren je privremeni prekid vatre radi evakuacije civila.

Turske je prije rata kao i nakon početka ruskih napada nudila da bude posrednik za postizanje rješenja kroz dijalog između Rusije i Ukrajine.

U sklopu ovih inicijativa, predstavnici dvije države su se dogovorili da se njihovi ministri vanjskih poslova uz posredovanje Turske sastanu na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,