Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Anketa: Erdogan zaostaje 11,2 posto za opozicionarom Kilicdarogluom

Preuzmite sliku

Ankete pokazuju da opozicijski blok vodi i u utrci za Parlament za najmanje šest procentnih poena ispred vladajuće Partije pravde i razvoja te saveznika.

Nove predizborne ankete pokazuju da turski opozicijski kandidat za predsjednika Kemal Kilicdaroglu vodi za 10 procentnih poena ispred predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uoči izbora zakazanih za 14. maj.

Ankete, također, pokazuju da opozicijski blok, poznat kao Nacionalna alijansa, vodi i u utrci za Parlament za najmanje šest procentnih poena ispred Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) i saveznika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) je, prema sadašnjem stanju, sigurno iznad deset posto.

Anketa koju je objavio Aksoy Research pokazala je da Kilicdaroglu vodi ispred Erdogana sa 55,6 posto glasova, naspram aktuelnog predsjednika koji ima 44,4 posto.

Najteži izazov za Erdogana

Erdogan se suočava s do sada najtežim izazovom tokom 20-godišnje vladavine, uslijed pada popularnosti zbog rasta troškova života.

Također, postavlja se pitanje kako će glasati preživjeli u zemljotresima koji su pogodili pokrajine lojalne Erdoganu.

Izbori neće odlučiti samo o tome ko će voditi Tursku, već i kako će voditi, gdje će usmjeriti ekonomiju i kakvu će ulogu Ankara nastaviti igrati u ratu u Ukrajini.

Kilicdaroglua je za kandidata istakao opozicijski savez šest stranaka.

Predsjednik je Republikanske narodne partije (CHP) od 2010. godine. (Agencije | Foto: Twitter)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje