Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ankara i Moskva će zajednički raditi na izgradnji gasnog čvorišta u Turskoj

Preuzmite sliku

Ankara i Moskva će zajednički raditi na izgradnji gasnog čvorišta u turskoj regiji Trakiji, nakon prijedloga ruskog predsjednika ranije ove sedmice, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Za takav distribucioni centar, Trakija se smatra najvažnijim mjestom za ovaj posao”, kazao je Erdogan u četvrtak referirajući se na region na sjeverozapadu Turske, nedaleko od grčke granice.

Dodao je kako su s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dali instrukcije turskom Ministarstvu energetike i prirodnih resursa i relevantnim institucijama na ruskoj strani da sarađuju.

Erdogan je u izjavi medijima u avionu pri povratku iz Kazahstana kazao kako će dvije strane sarađivati u tom pogledu.

“Nadamo se da ćemo uspostaviti distribucioni centar gdje god je to najprikladnije. Mi već imamo nacionalni distribucioni centar, ali naravno, sada će to biti međunarodni distribucioni centar”, kazao je Erdogan.

Erdogan se na marginama samita Konferencije o interakciji i mjerama izgradnje povjerenja u Aziji (CICA) održanog u Astani, sastao s Putinom, koji je predložio gradnju gasnog čvorišta u Turskoj.

Navodeći kako je Turska “najpouzdaniji partner” za dostavljanje gasa Evropi, Putin je kazao kako bi izgradnja čvorišta u Turskoj dozvolila, između ostalog, reguliranje cijena, prodaju gasa po razumnim cijenama i upravljanje “politizacijom” ovog pitanja.

Osvrnuvši se na rusko-ukrajinski rat koji i dalje traje, Erdogan je kazao kako Ankara nastavlja posredovati između dvije strane.

“Uzimajući u obzir posredovanje Turske, povjerenje koje Rusija i pojedine druge zemlje imaju u Turskoj ostaje nepromijenjeno. Drago nam je zbog nastavljenog povjerenja u Turskoj”, kazao je Erdogan.

Turska od početka rata u bliskom kontaktu kako s Rusijom tako i s Ukrajinom. Erdogan je nekoliko puta izrazio želju da okupi Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog za pregovaračkim stolom u Turskoj.

Erdogan je novinarima kazao i kako ne vidi nikakve probleme u otvaranju koridora Zangezur nakon razgovora u Pragu s armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom.

Osvrnuo se i na pitanje grčke militarizaciji egejskih ostrva uz podršku SAD-a.

“Turska ih je upozorila na problem i poduzima mjere opreza”, istakao je Erdogan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje