Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanci zbog troškova mrtve sahranjuju u dvorišta iza kuća

Preuzmite sliku

Britanski mediji pišu da zbog povećanja troškova sahrane u Velikoj Britaniji pojedine porodice mrtve sahranjuju u dvorišta koja se nalaze iza privatnih kuća.

Emma Lewell-Buck, zastupnica u britanskom parlamentu iz reda laburista, istakla je da mnoge britanske porodice ne mogu snositi sve veće troškove sahrane. Napomenula je da pojedine porodice prodaju privatne stvari ili se zadužuju kako bi prikupili novac za sahranu najbližih članova porodice. Istaknula je kako neke porodice, čak, sahranjuju članove porodica u dvorišta koja se nalaze iza njihovih kuća.

Lewell-Buck je od parlamenta tražila da se reformiše sistem plaćanja, kako kaže, visokih troškova sahrane u toj zemlji.

Napomenula je kako zvaničnici podaci osiguravajućih kuća pokazuju da se od 500 hiljada porodica koje su izgubile najbližeg člana, 100 hiljadasuočava sa novčanim poteškoćama prilikom plaćanja troškova sahrane. Naglasila je kako se pojedine porodice zadužuju i do 1.300 funti kako bi mogli pokriti troškove sahrane.

Zastupnik Steve Rotheram iz Laburističke partije također smatra kako je sramotno da pojedine britanske porodice svoje najmilije sahranjuju u dvorištima porodičnih kuća.

“Šokantno je da u 21. vijeku porodice mrtvih, zbog povećanih troškova sahrane, svoje najmilije sahranjuju u stražnjim dvorištima”, rekao je on.

Troškovi za sahranu u Velikoj Britaniji počinju od 3.500 funti, a kreću se i do 7.000 funti u slučaju kada nema dovoljno mjesta na groblju.

(Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,