Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brisel pod blokadom, na ulicama vojska i policija, najviši stepen opasnosti od terorizma i sutra na snazi

Preuzmite sliku

U Briselu su danas drugi dan zaredom na snazi najviše mjere sigurnosti uvedene nakon terorističkih napada u Parizu pa su ulice belgijske prijestolnice uglavnom prazne. Policija, kako javljaju mediji, traga za desetoricom bombaša.

Premijer Belgije Charles Michel saopćio je kako će četvrti i ujedno najviši stepen opasnosti od terorizma, proglašen u subotu, vrijediti i sutra.

Michel je istakao kako će metro i škole kao i u protekla dva dana, i sutra biti zatvoreni. Muzeji, kina, trgovački centri, pozorišta, prodavnice, restorani i kafići danas bili su također zatvoreni.

U ostatku zemlje vrijedit će treći stepen opasnosti od terorizma.

Na trgu Grand Place rijetki su oni, osim policajaca koji tu prolaze. Navedeno je, također, kako su građani glavnog grada upozoreni da izbjegavaju organizacije poput koncerata, velikih sportskih susreta, zatim terminale, aerodrome i trgovačke centre gdje je velika koncentracija ljudi.

Ove mjere su poduzete zbog sumnje da se u Briselu nalaze dva terorista koja bi mogla organizirati terorističke napade i tom prilikom usmrtiti mnogo ljudi.

Francuski radio prenosi saznanja iz policijskih izvora prema kojima su islamski ekstremisti pripremali razorne napade u belgijskoj prijestolnici, navodeći da raspolažu većom količinom oružja i eksploziva, što je i bio razlog da belgijske vlasti u noći između petka i subote proglase najviši stupanj uzbune, zabrane sve javne manifestacije i zatvore javni promet.

Brisel je i danas bio praktično pust grad, u kojem metro i tramvajski promet ne rade, ulicama patroliraju mješovite policijske i vojne snage, a na više zgrada u centru, na krovovima i balkonima, nalaze se snajperisti. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,