Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosanska zajednica u St. Louisu: Oštro osuđujemo teroristička djela, vjerujemo u sistem SAD-a

Preuzmite sliku

Čelnici bosanskih vjernika i biznismena sastali su se sa FBI-em u ponedjeljak kako bi razgovarali o hapšenju troje lokalnih Bosanaca koji su optuženi za finansiranje i naoružavanje terorista.

Sastanak je održan u St. Louisu na zahtjev FBI-a. Obje strane imale su cilj da iznesu činjenice, pobiju tračeve i održe otvorenu komunikaciju. Bosanski lideri kazali su za NewsChannel 5 kako su šokirani optužbama.

Dvogodišnja istraga rezultirala je hapšenjima šestero Bosanaca, od kojih su troje iz St. Louisa. Ramiz Hodžić i njegova supruga Sedina i ostali, prikupljali su i slali novac, oružje i vojnu opremu borcima IDIL-a na Srednjem Istoku.

“Bosanska zajednica oštro osuđuje bilo kakva teroristička djela, kao i podržavanje istog. Kao i u svim grupama ljudi, tako se i u našoj zajednici nađu oni koji krše zakone i pravila. Mi vjerujemo u sistem i zakon države u kojoj živimo i nadamo se da će takvi biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni kako to zakon nalaže”, rekla je za Klix.ba Dževada Keranović, glasnogovornica udruženja Ujedinjena bosanska zajednica iz St. Louisa.

Istražitelji su kazali kako je par radio s četvero ljudi – muškarcem iz St. Louisa, jednom osobom iz New Yorka i dvije žene iz Rockforda i Chicaga.

Vjerski lideri rekli su da lokalne osumnjičene u zajednici nisu dobro poznavali i da njihova djela ne predstavljaju 70.000 Bosanaca koji tu žive.

“Osjećamo istu bol kao Amerikanci jer mi jesmo Amerikanci, naša djeca su Amerikanci i želimo da svi znaju da mi možda imamo naglasak i drugačije kulturne običaje, ali mi smo Amerikanci i svi poštujemo i cijenimo što smo dio velikog američkog društva”, rekao je bosanski biznismen Ibrahim Vajzović za NewsChannel 5.

Jedan od vjerskih lidera kazao je kako su osumnjičeni dolazili u džamiju na molitvu, ali nisu bili redovni, te da nikada nisu izgledali sumnjivo. Par će se pojaviti na sudu u srijedu, a uhapšeni u Californiji doveden je u St. Louis.

(Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,