Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bilans sukoba u Prištini: Povređeno 10 policajaca, dva novinara, uhapšena 24 demonstranta

Preuzmite sliku

Prema procjeni policije na protestu je bilo osam hiljada građana, dok je Pokret “Samoopredeljenje” saopštio da se okupilo oko 100 hiljada građana.

Kosovska policija je saopštila da je u sukobu demonstranata sa policijom nakon današnjeg protesta opozicije, do 17 sati povređeno 10 policajaca, dva građanina i dva novinara. Istovremeno, policija je uhapsila 24 demonstranta, javlja Anadolu Agency.

Portparol Kosovske policije, major Baki Kelani je saopštio da je situacija pod kontrolom, ali nije u potpunosti mirna i demonstranti nastavljaju sa nasilnim djelovanjem.

Prema procjeni policije na protestu je bilo osam hiljada građana, dok je Pokret “Samoopredeljenje” saopštio da se okupilo oko 100 hiljada građana.

Kelani je opovrgao pisanje pojedinih kosovskih medija da je policija tokom dana ometala dolazak građana iz drugih dijelova Kosova u Prištinu na protest, čak i nekolicine državljana Albanije koji su htjeli da se pridruže protestu.

Prema njegovim riječima, policija je bila suzdržana sve dok zbog upotrebe molotovljevih koktela od strane nasilnih demonstranata nije počeo da gori objekat Vlade.

Kelani je naveo da je jedna grupa mladih bila izuzetno nasilna rizikujući živote policajaca i slučajnih prolaznika. Policija je, dodao je, bila prisiljena da reaguje zakonskim sredstvima kako bi rastjerala nasilne demonstrante i to je učinila maksimalno profesionalno i metodama predviđenim zakonom.

Opozicione partije, Pokret “Samopredeljenje”, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo izrazile su žaljenje zbog nasilja koje je izbilo nakon masovnog protesta protiv sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i za pad Vlade koja je prekršila Ustav tim sporazumima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje