Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci imaju “avion sudnjeg dana” i spremni su za sve opasnosti (VIDEO)

Preuzmite sliku

U SAD-u je razvijen model aviona koji je posebno dizajniran i opremljen za potrebe u slučaju različitih vrsta opasnosti, poput prirodnih katastrofa, rata, nukleranih ili terorističkih napada, pa je prozvan “avionom Sudnjeg dana”.

Radi se o modelu koji je zapravo adaptirani Boeing 747, a zove se E-4B NAOC (National Airborne Operations Center). Izgledom nalikuje predsjedničkom modelu Air Force One, no postoji jedna vrlo bitna razlika – ovaj avion može zaštiti predsjednika, ili bilo koga drugoga, čak i u slučaju nuklearnog rata. Navodno je, nakon napada 11. septembra, predsjednik SAD-a često letio ovim avionom.

Uz nuklearne napade, E-4B navodno može izdržati razne vrste prirodnih katastrofa koje bi inače bile pogubne, te terorističke napade, a konstruiran je tako da “štedi” gorivo pa može biti više vremena u zraku.

Avion je opremljen brojnim visokotehnološkim uređajima, između ostaloga ima specijalni oklop koji ga štiti od zračenja, te 67 antena i satelitskih tanjura. U slučaju, primjerice, rata E-4B postaje “leteći Pentagon” koji svojom opremom omogućava upravljanje vojskom i nuklearnim oružjem, kao i komunikaciju s bilo kim bilo gdje u svijetu.

E-4B prima 112 putnika, a ima tri razine. Gornja razina je upravljačka, a srednja razina sastoji se od konferencijske dvorane, dvorane za projekcije, ureda operacijskog tima, ureda za kontrolu i prostorija za odmor. Središnji dio sastoji se od sobe za sastanke i ureda za kontrolu komunikacija, kao i od hodnika iz kojih stepenice vode prema gornjoj i donjoj razini.

Donja razina rezervirana je za sigurnosne uređaje, dodatnu opremu i posebnu opremu za različite vrste opasnosti.

Model je navodno kupio Ronald Reagan još pri kraju Hladnog rata, a E-4B se često spominje u mnogim teorijama zavjere jer postoje tvrdnje, odnosno uvjerenja, da je upravo u ovom avionu bio smješten komandni centar za koordiniranje napada 11. septembra.

Država i vojska izbjegavaju odgovarati na pitanja vezana za ovaj model, pa je sve što se o njemu znalo ostajalo na razini glasina. No, ove godine je, na godišnjicu napada 11. septembra, bivši sekretar ureda za odnose s javnošću Georgea Busha objavio fotografije aviona na Twitteru, uz natpis: “Ovako izgleda avion Sudnjeg dana. Bilo ga je jezivo vidjeti, posebno tog dana.”

Potom je na Twitteru uslijedila još jedna objava vezana za E-4B. U videu je prikazana unutrašnjost aviona E-4B prije renoviranja. (Fokus.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: